Георги Младенов сигурен: "Ще се класираме в Дивизия "А" на Европейското в Грузия"

Георги Младенов сигурен: "Ще се класираме в Дивизия "А" на Европейското в Грузия"

Увереност, че ще се  класират в Дивизия А при 20-годишните баскетболисти на предстоящото Европейско първенство в Грузия изразиха  на пресконференция в Пресклуб „България“ селекционерът на националния тим на България в тази възраст Георги Младенов и капитанът на отбора Емил Стоилов. Първенството ще се проведе от 15 до 24 юли, а националите са в група „С“ на Дивизия „Б“  заедно със съставите на Латвия, Унгария и Ирландия. Първият мач на тима ни е срещу латвийците на 15 юли.

Пред репортерите Георги Младенов съобщи и групата от 12 баскетболисти за еврошампионата: Емил Стоилов (Естудиантес, Испания), Константин Костадинов (Палмер Палма, Испания), Мартин Йорданов (Черно море Тича), Дамян Минков (Берое Стара Загора), Васил Попов (Рилски спортист), Мартин Ангелов (Рейнджър Колидж, САЩ), Лъчезар Тошков (Черно море Тича), Иван Спиров (Черно море Тича), Михаил Комбаков (Берое Стара Загора), Виктор Гергов (ЦСКА), Георги Герганов (Ямбол) и Берк Мехмед (Черно море Тича).

„Малко трудно беше да определим състава, но след последната контрола вече е ясен. Надявам се да не сме сбъркали. С Емил Стоилов и Константин Костадинов тимът вече е съвсем друг.  Опитът, който имат, е много важен. Вдъхват самочувствие и на останалите и ще бъдат само от полза за отбора. Всички момчета са абсолютно готови, но те двамата дават по-голяма сигурност. Подготовката им е на ниво“, коментира Младенов и допълни, че шансът ни да се класираме е много голям, но всички отбори искат да влязат в Дивизия А.

„На пръв поглед за нас е нормално да излезем от групата. Трябва ни и малко късмет и шанс. Момчетата са много мотивирани да влязат в елитната дивизия. Наистина имаме талантливи състезатели, които заслужават този успех. Невероятен колектив са. Нормално е да има очаквания, но пак повтарям, че не само ние искаме да се класираме в горната дивизия. Но, когато има очаквания, всички момчета ще дадат максимума от себе си. Нека да спечелим мачовете, които трябва. Всеки един от 12-те състезатели ще има своята роля в отбора. Няма как да се изиграе едно първенство с 5-6 баскетболисти“, поясни селекционерът.

„Изглежда най-трудният ни съперник ще е отборът на Латвия. Това ще е първият ни мач, така че се концентрирани върху тях. Отиваме безкрайно мотивирани. Имаме шансове за Дивизия А, а защо не и да спечелим шампионата“, каза уверено  капитанът на българския тим Емил Стоилов и добави.

„Очакваният може и да тежат, но са и допълнителна мотивация. Моята роля като капитан е не само игрова, но и да помагам за допълнителната мотивация и сплотяване“, каза Стоилов, като допълни, че за него това Европейско първенство ще е по-специално, тъй като е последното му при подрастващите.

Колкото до клубния си тим Естудиантес Емил Стоилов заяви, че има доста административни промени и още е рано да се взимат решения за бъдещето. Той обаче има действащ договор с клуба и изрази надежди всичко да се развие в положителен аспект.

В края на пресконференцията Георги Младенов коментира и участието на мъжкия национален отбор на България в квалификациите за Световното първенство за мъже през 2023 година и предстоящия Европейски шампионат.

 „Само малшанс ни попречи да победим Литва и Босна и Херцеговина в последните мачове. Ако момчетата играят така, не смятам, че ще сме боксова круша на Европейското. Когато се срещат равностойни отбори, една-две ситуации решават мачовете“, каза Младенов и показа увереност, че България ще се представи на ниво на Евробаске 2022 при мъжете през септември.