Надеждата проблясва в щангите: сваленият и избраният шеф преговарят. Националите и Иван Иванов са № 1 за юни.

Надеждата проблясва в щангите: сваленият и избраният шеф преговарят. Националите и Иван Иванов са  № 1 за юни.

 Мъките и униженията на състезателите и треньорите по вдигане на тежести има шанс най-сетне да приключат, след като загубилият изборите за председател на федерацията в края на май м.г. с 85 на сто Неделчо Колев и получилият доверието на клубовете Ариф Маджид са седнали на масата за преговори.

Новината съобщи днес в пресклуб „България“ селекционерът на националния отбор за мъже и жени Иван Иванов в присъствието на част от своите възпитаници. Те бяха гости по повод връчване на традиционните награди за отбор и треньор №1 на юни. В анкетата сред спортните редакции  щангистите спечелиха 16 от общо 22 гласа на медиите, след като на Европейското първенство в Тирана, Албания  приключиха с 5 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал в двубоя и оглавиха отборното класиране сред  държавите. С толкова титли на Стария континент българските щанги могат да се похвалят за последно точно преди 30 г на Европейското първенство в Унгария. Трима от шампионите днес  в Тирана – Иван Димов /61 кг/, Дейвид Фишеров /102 кг/ и Христо Христов/109 кг/ заедно с четвъртия в подреждането Дениз Данев бяха наградени като отбор на юни със специално изработения стилен плакет от компанията Burnit SunSystem.

Старши треньорът Иван Иванов оглави подреждането сред треньорите за миналия месец със 17 гласа, следван от личния треньор на грацията Боряна Калейн Марияна Памукова /3 гл./ и старши треньора на БК Балкан Ботевград   Небойша Видич /2 гл./. Преди година и два месеца националите с Иван Иванов също получиха признанието на спортните редакции за отбор и треньор на месеца по същия събитиен повод – Европейското първенство по вдигане на тежести в Москва, на което България извоюва 3 златни, 3 сребърни и 1 бронзов медал.

Тази година титлите на щангистите са с 2 повече от април 2021, но година и два месеца, поне до днес,  не се виждаше краят на страданията и униженията, на които са подложени състезателите заедно с треньорския щаб на националния отбор. От 7 месеца са без заплати, без ясен хоризонт за бъдещето заради ината и алчността на Неделчо Колев, който постоянно оспорва резултата от Общото събрание на 28 май м. г.

Със започването на диалога между Неделчо Колев и избрания негов наследник за шеф на щангите Ариф Маджид, Иван Иванов вижда „не само светлина в тунела, а направо слънце на улицата на българските щанги“. Старши треньорът допълни, че към днешна дата тези преговори може би дори са финализирани, но той не участва в тях и не иска да препредава информация. „Това, което знам, е, че вървят добре и скоро ще можем да излезем от този батак, в който се намираме вече повече от една година. Под каква форма и кой ще управлява федерацията, дали ще има двама президенти, това не мога да кажа. Когато обаче има нещо сигурно, те двамата ще излязат и ще кажат какво са решили, аз само съм информиран какво е говорено”, заяви Иванов. „Мисля, че заплахата на министър Радостин Василев да отнеме лиценза на Българска федерация по вдигане на тежести също изигра роля за започване на преговорите. Все още нищо не е ясно и до края на месеца могат да се случат много неща, но съм оптимист”, добави легендарният български тежкоатлет, олимпийски шампион от Барселона 1992.  Иван Иванов уточни, че той не е имал среща с Неделчо Колев, само състезателите са говорили с него. 

В началото на миналата седмица  националите обявиха в пресклуб „България“ бойкот, ако до края на юли не им бъдат изплатени възнагражденията. Те бяха категорични, че повече без средства  за живот няма как да продължат в спорта и ще си търсят прехраната другаде.  „Все още не е отминал варианта „бойкот“, но мисля, че няма да се стигне дотам“, сподели с известен оптимизъм европейският шампион от Тирана Христо Христов /109 кг/.  Той смята, че всички лоши неща дотук е можело да бъдат избегнати.

Иван Иванов съобщи, че на 31 юли националите се качват на базата в Белмекен, за да започнат усилена подготовка за Световното първенство в Колумбия. Те ще останат там до 20 август, след което ще започне втората част от тренировъчния процес в комплекса “Спортпалас” край Варна.

В подготовката трябва да участват десетимата представители на България на Европейското първенство в Тирана през миналия месец, както и още двама или трима щангисти. Селекционерът обаче изрази очакване, че някои от спортистите може и да не се присъединят към лагера в Белмекен и тогава “ще се готвят за други състезания”.  За двамата титуляри в националния отбор Божидар Андреев и Карлос Насар, селекционерът поясни, че Божидар е в Сливен заради семейни проблеми, а Карлос прави фотосесии на Слънчев бряг. Бившият европейски шампион на 61 кг Стилян Гроздев, който тази година не е в състава на отбора, е преживял голяма опасност, след като в продължение на 7-8 месеца е бил със забравена марля в лакътя при хирургическа интервенция, съобщи Иван Иванов. Той разясни, че щангистът се възстановява, но много бавно. Сега прави леки упражнения без натоварване на ръката. Иска да се подготви и да участва на Световното през декември, но не се знае дали състоянието му ще се подобри достатъчно за сериозни натоварвания, обясни селекционерът на националния отбор.