Плувците тръгват за Европейското с амбицията да имат поне два финала

Плувците тръгват за Европейското с амбицията да имат поне два финала

„Надяваме се на поне два финала и на още 3-4 полуфинала в Рим“, заяви на пресконференция в Пресклуб България генералният секретар на БФ Плувни спортове Димитър Бобев преди Европейското първенство по плувни спортове в италианската столица, което ще се проведе от 11 до 21 август. На срещата с медиите  присъстваха  селекционерът на националните ни отбори Кристиян Минковски и състезателите Антъни Иванов, Йосиф Миладинов, Любомир Епитропов и Габриела Георгиева.

Бобев подчерта, че сезонът е бил доста дълъг и е имало много състезания. Но според него подготовката е преминала нормално, като от федерацията са  създали най-добрите условия за нашите състезатели да се подготвят максимално добре за това Европейско първенство, на което се очаква да постигнат  по-добри резултати от тези на Световното.

„Голяма група сме – ще имаме участие в скоковете във вода с един представител – Димитър Исаев, ще участваме и с три представителки в синхронното артистично плуване. Надявам се да се върнем с усмивки и добри класирания. Следващата година започва периодът, в който ще се покриват изискванията на ФИНА за спечелването на олимпийски квоти за Игрите в Париж, но ние се стремим и на това състезание към върхови постижения, които да бъдат по-висока отправна точка относно покриването на нормативи за Олимпийските игри. Надявам се плувният комплекс  „Диана“ да продължи да бъде наша основна база за подготовка. След Европейското до края на престоя ни в София ще се подготвяме на басейн „Спартак“, след това предстои лагер в Белмекен и следваме програмата, която сме изготвили още в края на миналата година“.

Селекционерът на националните ни отбори Кристиян Минковски каза, че подготовката е преминала по предварително начертаните интензивности и обеми.

„Направихме много  добър лагер в Бургас, състезателите постепенно влизат в оптимална спортна форма и съм сигурен, че резултатите, които ще постигнат на Европейското първенство, ще бъдат около най-добрите в техните кариери. Климатът в отбора е по-добър откогато и да било досега. Сигурен съм, че по-опитните състезатели ще бъдат от полза за дебютантите Тонислав Събев и Петър Мицин. Ще участваме в две щафети, където също се надявам на добри класирания и силни времена. Оптимист съм, че ще имаме добро представяне в края на този дълъг и тежък сезон“, коментира Минковски.

Антъни Иванов сподели, че подготовката е минала доста добре и всички са доволни от лагера в Бургас.

” Всички сме добре, надявам се на едни добри класирания – за мен лично подготовката мина по-добре отколкото тази преди Световното. Целя се, както винаги, на финала на 200 м, пък там ще видим какво ще се случи. Мисля, че в щафетите имаме реална възможност да подобрим националните рекорди и да се борим за място във финалите, зависи от плуванията, които ще направим”.

Той подчерта, че щом отива на Европейско, правата му са възстановени, а атмосферата в отбора е много добра.

“Зависи от това кой ще участва на Европейското – по-назад от пето място не виждам как ще се класирам при доближаване на най-доброто ми време. Не е имало случай, в който да не сме били приятели, просто имаше сдърпвания заради различни причини, които не зависеха от нас. Тренираме заедно и отиваме да представляваме България, не отиваме да плуваме за себе си. Очакванията ми са, че ще имаме 7-8 квоти за Олимпиадата в Париж, няма как да има някоя друга федерация с повече квоти от нас. Тук сме четирима, ще има поне още четирима, така че трябва да имаме максимално средства за подготовка“, заключи Иванов.

“Мисля, че всички са доволни, очакваме всичко да мине по вода. Имам голяма подкрепа от националния отбор, искам да благодаря на Федерацията. Моята подготовка също върви по план, надявам се да си подобря времето. Надявам се да се чувствам по същия начин, както се чувствах и миналата година там, когато станах европейски вицешампион. Животът ми се промени драстично, понеже направих една доста дълга почивка и загубих форма“, каза Миладинов.

Любомир Епитропов и Габриела Георгиева също споделиха, че подготовката им е минала по план и очакват едно много добро представяне на Европейското първенство.

Съставът ни за европейското първенство в Рим:

МЪЖЕ

Йосиф Миладинов – 50 м св. стил, 50 м бътерфлай, 100 м бътерфлай

Антъни Иванов –100 м бътерфлай, 200 м бътерфлай

Калоян Левтеров – 50 м гръб, 100 м гръб, 200 м гръб

Любомир Епитропов – 50 м бруст, 100 м бруст, 200 м бруст

Петър Мицин – 200 м св. стил, 100 м бътерфлай, 200 м бътерфлай

Дениел Нанков – 50 м св. стил, 100 м св. стил

Тонислав Събев – 50 м бруст, 100 м бруст

Йордан Янчев – 400 м св. стил, 800 м св. стил

ЖЕНИ

Жанет Ангелова – 200 м св. стил, 400 м св. стил, 800 м св. стил

Габриела Георгиева – 50 м гръб, 100 м гръб, 200 м гръб