Старши треньорът на националния отбор по тенис за девойки Михаил Атанасов:Бяхме най-ниско класирания отбор в квалификациите, но спечелихме историческа титла

Старши треньорът на националния отбор по тенис за девойки Михаил Атанасов:Бяхме най-ниско класирания отбор в квалификациите, но спечелихме историческа титла

Европейските шампионки по тенис  за девойки до 18 години Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова, техният треньор Михаил Атанасов и физиотерапевтът Милен Илиев дадоха специална пресконференция в Пресклуб „България“  след изключителния  успех във Франция – спечелването на историческа европейска титла отборно. На пресконференцията присъстваха и членът на УС на БФТ Мариана Ненова и спортният директор на федерацията Даниел Ангелов.

Националките победиха Словакия с 2:0 на финала на шампионата във Франция и спечелиха първа континентална титла в историята за страната ни в тази възрастова група. Българките в състав Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова спечелиха шест последователни победи, за да стигнат до първото място.

„Бяха две тежки седмици за отбора, беше доста трудно. Отидохме като най-ниско класираният отбор в Румъния на квалификациите. Никой не очакваше да постигнем такъв успех. Започнахме в Арад със Словакия, които бяха спечелили на двойки европейската титла преди дни, а ние бяхме четвърти. Победихме словачките на старта, помогна ни Денислава, защото е играла срещу тях”, започна Атанасов и допълни:

„На финала имахме предимство, знаехме какво да очакваме от словачките. Имаше голямо напрежение. Успяхме да го тушираме, вярвахме във възможности си. Благодаря на всички! Благодарение на Милен Илиев бяхме подготвени на 100 процента и възстановени за всеки следващ мач”.

Глушкова разказа за успеха и каква е разликата с предишната ѝ европейска титла до 12 години.

„Доста добро представяне, гордеем се. Дадохме най-доброто от себе си. На финала се справихме. На 12 години не осъзнавах какво става, но сега беше съвсем различно, навлизам в женския тенис. Сега беше по трудно, радвам се, че успяхме”, заяви първата ни ракета.

„Имаше напрежение на финала, защото играех първи мач. Справих се, всички дадохме най-доброто през целия турнир”, каза втората ракета на България Михаела Цонева.

„За мен това беше второ европейско първенство и се радвам, че бях избрана в състава. Играхме като отбор, подкрепяхме се във всеки мач“, каза Дария  Великова.

Състезателките похвалиха кондиционния треньор Милен Илиев за усилията му при възстановяването между мачовете.

“Всички имахме болежки и травми, но благодарение на Милен успяхме да се справим”, каза Михаела Цонева.

Спортният директор на БФ Тенис Даниел Ангелов подчерта:

„Искам да благодаря на целия отбор за усилията и за жертвите. Изключително горди сме от този успех! Дано момичетата успеят да преминат успешно при жените! Титлата е атестат за добро начало в професионалния тенис. Имам апел към ръководителите на спорта – да обърнат внимание на тениса, който е един от най-социалните спортове и си е извоювал правото да бъде в първа категория спорт“ призова  Ангелов.