Филип Виденов: „Мотивацията ми като изпълнителен директор е българският баскетбол да бъде отново уважаван в Европа“

Филип Виденов: „Мотивацията ми като изпълнителен директор е българският баскетбол да бъде отново уважаван в Европа“

Бившият капитан на националния отбор по баскетбол на България Филип Виденов бе официално представен за нов изпълнителен директор на Българската федерация по баскетбол лично от нейния президент Георги Глушков. Днес в пресклуб „България“ на специална пресконференция единственият български баскетболист, играл в НБА заяви: „Много съм впечатлен и доволен, че Филип прие моята покана. Много е мотивиран. Имаме нужда от млади хора с мотивация и се надявам да свърши добре работа. Обстановката не е приятна, но ще направим най-доброто, за да постигнем резултати. Имах разговори и с други хора преди него, но смятам, че той е изборът. Не съм имал съмнения, просто очаквах той да каже „Да“. От доста време нямахме изпълнителен директор. Много съм доволен. Той е с горе-долу същите правомощия, каквито имам аз“, заяви Глушков.
„Много се радвам, че съм тук. Благодаря на г-н Глушков за поканата и се надявам наистина да свършим необходимата работа. Моята мотивация е такава, че след известно време българският баскетбол отново да бъде уважаван в Европа. Да се върнем там,  откъдето бяхме тръгнали, когато аз още бях състезател. Всичко минава през школите и създаването на играчи и треньори. Имам поглед върху това, което се случва в баскетбола. А има и доста неща, на които трябва да се науча“, каза от своя страна 42-годишният Виденов.
 За подготовката на националния ни мъжки отбор за Европейското първенство Глушков не се е интересувал, защото смята, че те са професионалисти: „Все пак те представят България, така че аз смятам, че са се подготвили по най-добрия начин. Това го вземам като даденост. Европейското първенство е доста сериозен турнир, със силни отбори. Очаквам да се представим достойно. Филип Виденов ще бъде водач на групата в Тбилиси, аз ще ги чакам в Берлин“, заяви той.
„Все още нямам толкова наблюдения. Тази седмица от мачовете ще видя за какво става въпрос. Говорил съм с някои от момчетата, за подготовката съм съгласен с г-н Глушков, че те са професионалисти и всеки знае от какво има нужда и трябва да е готов на максимум. Относно класиране и представяне, другите отбори наистина са много силни, не че ние сме слаби, но ако играем,  както трябва и както показахме в последните срещи, каквото и да е класирането, мисля, че можем да се гордеем. За щастие с такива силни съперници мотивацията просто е там “, коментира Филип Виденов и добави: „ Лично според мен трябва да се направи правилната схема за мотивация на треньорите, за да започне да се работи с подрастващите по начин, който отговаря на европейския стандарт. Талантлива нация сме и трябва да се използва на максимум потенциала, който имаме.
“По повод представянето на националните отбори на България при подрастващите през това лято, Георги Глушков допълни, че трябва да се научим в няколко мача да показваме най-доброто по същия начин.
„Тази година беше хубав тест за всички възрасти, както за женската част, така и за мъжката. Важно е да имаме такава мотивация, че да растем и да се учим от първата до последната среща. Не трябва да подценяваме работата в клубовете. Нека мине последното първенство при подрастващите и ще направим равносметка. Ще направим неща, чрез които да оптимизираме всичките процеси“, заяви президентът на Българската федерация по баскетбол.
България ще се изправи срещу Испания на 1 септември от 14.30 ч. в първия си мач на европейско първенство след 11-годишна пауза. Останалите противнци на „лъвовете“ в група А са Турция, Белгия, Черна гора и Грузия.
Преди Евробаскет 2022 представителният ни тим ще има два двубоя от предквалификациите за шампионата на Стария континент през 2025 г., които ще бъдат съответно на 25 август срещу Кипър и на 28 август срещу Румъния в „Арена Самоков“ от 19.00 ч.