Цанко Цанков стартира на 4-ти септември за маратонска победа в Гибралтар, до края на годината е готов и самостоятелно да преплува протока

Цанко Цанков стартира на 4-ти септември за маратонска победа в Гибралтар, до края на годината е готов и самостоятелно да преплува протока

Това обяви днес в пресклуб „България“ талантливият плувец в открити води, който вече е част от златните страници на историята като първият българин-участник  в  маратона в протока Гибралтар. Цанко се класира за престижното състезание с първо време в квалификацията, в която близо 170 плувци се бориха за 24 места. Бургазлията беше безапелационен и така даде заявка за победа и в предстоящия маратон.

Стартът за преодоляване на 17,6 километровата дистанция във водите на протока, свързващ Атлантическия океан на запад и Средиземно море на изток  и отделящ Европа на север от Африка на юг,  се очаква на 4-ти септември. Трасето е от град Тарифа, Испания, до Танжер, Мароко. Организаторите са определили опорни дати за провеждане на надпреварата между 3-ти и 13 септември, тъй като метеорологичните условия са променливи и се избира най-подходящият момент. Вече има информация за благоприятна прогноза на 4-ти септември , стана ясно на пресконференцията. Цялото състезание се администрира от Световната федерация по плуване в открити води.

“Отлично се чувствам, подготовката мина по най-добрия начин”, сподели днес Цанко Цанков няколко часа преди да отлети за Испания. Той ще има опознавателна обиколка на цялото трасе. Предстои да стане ясно дали организаторите ще разрешат на българина да разчита на избран от него водач в самостоятелна лодка със съдия или ще трябва да се задоволи с основната лодка, която е предназначена и за други плувци.  

„Важна е победата първия път, не рекордът“, формулира своята цел Цанко и поясни защо съчетаването на двете от първия опит е малко вероятно да бъде постигнато. Това сочи и опитът на други плувци в Гибралтар досега. “По-трудно е да изградиш стратегия, когато имаш конкуренти, отколкото ако плуваш сам и следиш само своята скорост и времето”, каза още талантът, който преди 2 години постави и рекорд от 12-часово непрекъснато плуване в басейн. “Разбира се, най-хубаво е да спечеля състезанието и да поставя световен рекорд едновременно”, каза още  плувецът ни, но си дава сметка, че по-скоро ще трябва да плува повторно в протока.

В края на ноември и началото на декември е другият подходящ прозорец да преплуване на Гибралтар и Цанко вече е дал заявка, че иска отново да премине дистанцията, но вече самостоятелно. Тогава разчита да постави и рекорд.  

Протокът Гибралтар е един от най-трудните в света и затова е част от веригата Oceans Seven за маратонско плуване в открити води на проливи и протоци. Оприличават го на най.-високите върхове в света, Хималайските осемхилядници, но изкачилите Еверест са 6 пъти повече от преплувалите Гибралтар, изтъкна днес Цанко Цанков.  “Притеснявам се от мъглата, която често се образува над Атлантика и силно затруднява видимостта”, сподели още той.