Гимнастички от 62 страни ще участват на Световното първенство в София

Гимнастички от 62 страни ще участват на Световното първенство в София

Около 300 състезателки от 62 държави ще участват на Световното първенство по художествена гимнастика  от 14 до 18 септември в “Арена Армеец” в София, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ генералният секретар на БФХГ  Росина Атанасова. Тя добави, че състезанието е първа  квалификация за Олимпийските игри в Париж 2024. Първите три в многобоя при жените и при ансамблите ще спечелят квоти за Олимпиадата. България ще бъде представена от ансамбъл жени, Боряна Калейн и Стилияна Николова.

В София ще пристигнат общо общо 700 души -85 индивидуални гимнастички, 30 ансамбъла, треньори, президенти на национални федерации, 35 представители от ФИГ, 40 официални лица, над 100 журналисти и други. Президентът на ФИГ Моринари Ватанабе също е сред гостите на шампионата.

Темата на Световния шампионат е “Цветовете на ритъма”, а целта е представянето на българския фолклор пред  света.

“Избрахме за тема българската шевица и фолклора, който искаме да покажем на гостите на първенството. В София ще пристигнат гимнастички от 62 държави. Норвегия отказа участие, а квотата й се даде на състезателка от Шри Ланка. Малайзия също няма да има представителки,  все още не е сигурно дали мястото  им ще бъде заето от Сингапур, защото отказът  е в последния момент. Много е важно, че България организира Световно първенство за втори път в последните четири години. Това е огромно признание от страна на ФИГ към българската художествена гимнастика”, уточни Росина Атанасова.

Посланик на шампионата е Невяна Владинова, втори вицепрезидент на  федерацията.

“Аз като посланик на първенството ще имам изключителната отговорност да представя страната и нейната красота. Ще бъда постоянно в залата, ще има игри с публиката, ще правя интервюта с гимнастичките.  На церемонията по откриването ще участват оркестърът “100 каба гайди” и олимпийските шампионки от ансамбъла”, каза Владинова.

Главният мениджър на националния отбор жени индивидуално Бранимира Маркова и помощник-треньорът на ансамбъла на България Михаела Маевска увериха, че гимнастичките са подготвени за шампионата, а поставените цели са високи.

“Предстои най-важното състезание за годината. Боряна Калейн и Стилияна Николова се представят  успешно през  този сезон. Поставили сме си много високи цели, подготовката върви добре. Боряна Калейн се разболя след Европейското първенство и имаше известни проблеми, но тя има голям опит и в последните дни е в оптимална форма. Стилияна Николова направи огромен скок в последните месеци. Тя има изключителна мотивация, работоспособност и резултатите дойдоха. Стилияна също придоби увереност”, каза пред репортерите Бранимира Маркова.

Ансамбълът на България претърпя промени в състава и в композицията с три ленти и две топки. Тимът е в състав: Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова.

“Нямахме много време за подготовка за Световното първенство, защото имаше промени в състава. Затова се наложи да сменим и съчетанието с ленти и топки. Надявам се момичетата да покажат това, което са тренирали и да вземем още сега квота за Олимпиадата в Париж”, заяви Михаела Маевска.

Боряна Калейн е първата гимнастичка в историята, която ще участва на две Световни първенства в София, а 17-годишната Стилияна Николова е дебютант на шампионат на планетата.

Българският отбор ще има открита за феновете продукция утре от 18.00 часа в зала “София”, на която ще участват  и отборите на Канада, Бразилия и Чехия.

В първите два дни на шампионата състезанието ще бъде от 9.30 до 22.30 часа.

“Ще бъде много тежко състезание. Най-добрите гимнастички ще изиграят всяко от съчетанията си по три пъти. Финалите на отделните уреди ще започват в 21.00 часа и затова се налага грациите да провеждат моделирани тренировки заради късния час”, добави Бранимира Маркова.

Росина Атанасова благодари на всички за подкрепата в организацията на шампионата.

“Благодаря на всички за подкрепата в тези трудни времена – Министерството на младежта и спорта, НСБ, официалния ни спонсор Palms Bet и всички други фирми, които ни подкрепиха. Конкуренцията е много голяма. При ансамблите Италия ще защитава световната си титла, с много силни състезателки са  Франция и Израел, голям напредък имат гимнастичките на Китай, Япония и Бразилия, “, заключи  Атанасова.