Ивайло Габровски влиза в битката за управление на колоезденето

Ивайло Габровски влиза в битката за управление на колоезденето

Една от емблематичните фигури на най-стария спорт у нас, петкратният победител в Обиколката на България Ивайло Габровски обяви днес кандидатурата си за член на ръководството на Българската федерация по колоездене. Централата ще проведе Общо отчетно-изборно събрание в понеделник, 12-и септември, в Пловдив.

„Очертава се много сериозна битка“, заяви Габровски днес пред репортери в Пресклуб “България”. Кандидатите за 7-членния Управителен съвет са 12, сред които преподавателят в НСА доц. Иван Колев, рекордьорът по участия в Обиколката на България Евгений Балев,  един от най-добрите състезатели Данаил Петров. „Бих се кандидатирал и за председател на БФК“, добави Габровски. По устав делегатите на събранието избират Управителния съвет на федерацията, който от своя страна избира своя ръководител.

Ивайло Габровски обясни мотива си да опита шанса си да направи крачка към властта в родното колоездене: председателят на федерацията Драгомир Кузов и заместник-председателят Любомир Венков не работят в интерес на спорта, заяви петкратният победител в Обиколката на България. Най-престижната надпревара, която датира от 1924 г,  се провежда във време, когато хората не са се върнали от отпуск,съответно  няма  зрители. И тази година прологът беше на 28 август и никой не дойде да го гледа, продължи Ив. Габровски.  Освен това, няма участници от съседните държави  Гърция, Турция, Румъния, въпреки че има Балкански съюз по колоездене, допълни той.  Друга слабост на ръководството на колоездачния спорт е липсата на нормална комуникация с федерацията. Тя функционира в офиса на председателя Кузов, чийто бизнес е производство на велосипеди, така че в случая има и конфликт на интереси, подчерта Габровски. Той изтъкна още и слабото отразяване в медиите на колоездачните прояви. Много състезания се правят, но няма реклама, няма отразяване.

Столичният колодрум е гнойната рана на София, подчерта Габровски. Сагата започва през 2010 г, когато спортното съоръжение е изоставено и впоследствие превърнато в увеселителна локация. Вината е изцяло на ръководителите на колоезденето, които през годините се сменяха, но не искаха да възстановят  обекта в Борисовата градина, предназначен за спорта. Те гледат на колодрума като на бреме, каза Ивайло Габровски, визирайки и сегашните шефове. Той е категоричен, че  неплатените наеми за колодрума от федерацията към Национална спортна база-ЕАД, могат да се покрият, тъй като сумата не е стряскаща. Бюджетът на БФК е 500 хил. лв и с този бюджет можем да се справим, посочи Габровски. Той  е имал среща със спортния министър Весела Лечева, която се е ангажирала с проблема и е обещала да прегледа всички документи.  

Ивайло Габровски е на мнение, че трябва да се създаде работна група към федерацията за колодрумите в цялата страна, тъй като проблемът не е само в столицата. В Русе и Плевен вече няма колодруми, в Казанлък има, но нищо не се провежда на него, продължи изтъкнатият колоездач от близкото минало.

Друг съществен дефект в работата на ръководството на БФК е развитието на самия спорт. В София има един клуб в кв. Божурище, интересът към спорта е слаб, около 70 на сто от състезателите са аматьори.