Цанко Цанков след Гибралтар: Непредвидимите условия и отлагането на старта ме притесняваха най-много

Цанко Цанков след Гибралтар: Непредвидимите условия и отлагането на старта ме притесняваха най-много

Първият българин, преплувал протока между Европа и Африка, ще го направи пак за световен рекорд

Цанко Цанков, който на 9-и септември т.г. записа нова страница в историята на плуването в открити води, днес разказа пред репортери в пресклуб „България“ преживяното изпитание и множеството премеждия при участието си в маратона на Гибралтарския проток, свързващ Европа и Африка. Бургазлията надделя над всичките си 23-ма съперници като измина за 3 ч, 56 мин. и 3 сек. разстоянието от 16 километра и 750 м от Тарифа, Испания до Пунта Сиерес, Мароко. Цанко е първият ни сънародник, преодолял едно от 7-те най-трудни трасета за плуване в света.   

„Не ни разрешиха да плуваме по най-кратката линия заради лошото време.  Така дистанцията се удължи с 12 минути. Силен източен вятър с много силно течение беше причината за спирането на маратона на 6-и септември“, започна Ц. Цанков.  „Бяхме изместени с 4 км на изток и организаторите ни увериха, че рискът е много голям и няма как да стигнем до африканския бряг.  На Гибралтар условията са непредвидими“, подчерта шампионът.  Затова организаторите постоянно следят условията на 13 координатни точки по маршрута и преценяват дали има възможност да се плува. „Разпределих силите си по най-добрия начин, задържах  формата си, но с отлагането на старта тя започва да пада“, поясни той.

При старта температурата на водата е 14 градуса, после постепенно се повишава, отново намалява и започва редуване на ледена и по-топла вода. Всички тези резки промени влияят отрицателно върху човешкото тяло.  Другият сериозен риск е постоянната мъгла, която се образува над водата на Гибралтар и тя е толкова гъста, че дори ръката си на 40 см не можеш да видиш, разказа шампионът Цанко Цанков.  От 24-мата участници в маратона трима не завършиха състезанието, стана ясно на пресконференцията. На Гибралтар има най-много удавили се в света,  сподели още първият българин, преплувал между Европа и Африка.  Именно поради всички изброени причини е абсолютно забранено да се плува в протока без необходимата подготовка и задължително наблюдение и контрол от страна на Международната федерация по плуване в открити води и плувната Асоциация на Гибралтар.

Освен трудните климатични условия, които официално ги определят като непредвидими, Цанко е преживял и други притеснения.  Съобщението за аварирал кораб с голям нефтен разлив преди старта е една  от тревогите му. След това става ясно, че разливът е доста далеч от трасето.

Другият стрес е свързан със смъртта на британската кралица Елизабет II на 8-ми септември вечерта. Част от трасето на Гибралтар е в британски териториални води и това предизвиква опасенията на Цанко за повторно отлагане на старта.  Същата вечер няма информация дали на следващия ден ще бъде даден старт на маратона.  Това става ясно на следващата сутрин и то  един час преди началото.

„Възможностите ми позволяват да атакувам и рекорда на Гибралтарския проток“, заяви намерението си Цанко Цанков. Той ще заяви опита си не в първия благоприятен прозорец, който е в края на ноември и първите дни на декември, а през март-април догодина, когато също има шанс да постигне своята цел. Тогава индивидуално ще прекосява протока. „Имах пълен тренировъчен цикъл тази година и няма как да съм във върхова форма следващите 2 месеца“, обясни Ц. Цанков защо смята, че е реалистично отново да преплува Гибралтар през пролетта. Сега ще се отдаде на клуба в Бургас, в който работи с над 100 деца.

Бургазлията благодари специално на спонсорите и на българите в Испания за голямата подкрепа, която са му оказали. Не бяха спестени и думите на благодарност към медиите, които популяризират завоеванието на талантливия ни сънародник.