Пламена Миткова и Ивайло Русенов са спортист и треньор №1 на август

Пламена Миткова и Ивайло Русенов са спортист и треньор №1 на август

ДОГОДИНА СВЕТОВНАТА ШАМПИОНКА ЩЕ СКАЧА И ПРИ ЖЕНИТЕ

Днес в Пресклуб „България“ световната шампионка на дълъг скок до 20 г на първенството в Кали, Колумбия Пламена Миткова получи наградите за спортист на август, а нейният треньор Ивайло Русенов заслужи значката „Златен трикольор“. За пловдивчанката, която  стъпи на върха с 6,66 м, гласуваха 18 от общо 23 редакции. Световният вицешампион в скока на височина от същото първенство Божидар Саръбоюков има 1 глас, както и европейската шампионка по бадминтон  до 19 г Калояна Налбантова и златната медалистка на бухалки от СК в Клуж Стилияна Николова. Бронзовият медалист на скиф за мъже на Европейското първенство Кристиян Василев е с 2 гласа.

В анкетата за най-добър треньор на миналия месец Ивайло Русенов води с 12 гласа, следван от двама треньори с по 4 гласа от спортните редакции – на националния ансамбъл по художествена гимнастика Весела Димитрова и на националния отбор по тенис за девойки Михаил Атанасов.  Старши треньорът на националния отбор по гребане Румяна Нейкова е с 3 гласа.  

„Не мисля, че съм с високо самочувствие от този успех“, каза талантливата лекоатлетка от клуб „Локомотив Пловдив“.  Еуфорията от спечелената световна титла е преминала вече, но от медиите продължават да я търсят. „Моят треньор винаги ми казва, че здравето, търпението, мотивацията и постоянството за най-важни. Също така, че само с талант е до време и трябва да се тренира, за да постигнеш успехи”, каза 17-годишната Миткова.

Ивайло Русенов разказа, че от клуба са ги посрещнали на летището, но от Община Пловдив няма дори честитка. А в клуба няма дори съблекалня и баня. Това обаче не е пречка да постига успехи, категорична е Пламена.

Световната шампионка на дълъг скок учи геодезия в Строителния техникум и призна, че все още не е решила с какво ще се занимава в бъдеще. 

„Аз съм мечтател и като треньор имам план до Лос Анжелис 2028. Година по година как да се случват нещата до Олимпиадата“, сподели треньорът Ивайло Русенов.  Той си дава сметка, че жертвите за неговата възпитаничка в големия спорт ще стават все по-големи.  Специалистът работи от първия ден за психическата устойчивост на младата състезателка, така че тя да се чувства готова за борбата със своите съпернички, стана ясно от думите му. Стабилността на психиката е изключително важна за прехода към по-горната възрастова група при жените.  

През 2023 г. треньорът е предвидил Пламена да дебютира при жените. Има Европейско първенство в Истанбул и Световно първенство в Будапеща, както и комерсиални турнири. “Тя можеше да участва и тази година на Европейското първенство по лека атлетика в Мюнхен, но отказах, защото си мислех, че още не е готова. Смятам, че през следващата година ще бъде готова да се състезава при жените“, поясни Русенов.  Той подчерта, че главната цел догодина остава Европейското първенство за девойки, тъй като Пламена има право още една година да мери сили в тази възрастова група.  Треньорът не планира лагери в чужбина, може би ще го направи през 2024 г за Олимпийските игри в Париж.  „Държавата е длъжник на всички спортисти. Не знам какво трябва да се случи, за да обърне държавата внимание на спорта”, каза Русенов във връзка с условията за подготовка.