Румен Дунев: Писта „София“ ще постави висок стандарт в българския автомобилизъм

Румен Дунев: Писта „София“  ще постави висок стандарт в българския автомобилизъм

В събота, 24 септември, ще се проведе първия кръг от Националния шампионат на писта – писта „София“. След 13 години състезанието отново ще бъде на пътен възел „Бояна“ в столицата, каза на преснконференция в Пресклуб „България“ председателят на БФАС Румен Дунев. Организаторите от Българската федерация по автомобилен спорт увериха, че са се погрижи надпреварата да премине на най-високо ниво.

Последното издание на състезанието на пътния възел край Бояна бе през 2009 г. Срокът за подаване на заявки за участие е до края на днешния ден. В събота тренировките ще се проведат от 9:00 до 13:00 часа, от 14:00 часа е официалното откриване, а след 15:00 часа предстои и същинската надпревара.

„Повече от 13 години минаха от последното състезание на това място и за нас беше  голямо предизвикателство да върнем автомобилния спорт в неговия храм – трасето край Бояна. Имахме доста перипетии, но писта „София“ 2022 е факт. Мотото на състезанието е „Пътят не е писта, бъди отговорен“. Нашата роля като федерация е да приобщаваме всички млади хора с бензин и адреналин в кръвта,  да осъзнаят, че първо автомобилите трябва да са технически подготвени, а пътят – обезопасен. Очакваме много млади хора на състезанието и се надяваме посланието ни да стигне до тях“, коментира пред репортерите  Румен Дунев и допълни:

„Очакваме доста пилоти. За съжаление, заради  раздора в автомобилния спорт, може би някои състезатели няма да дойдат от лоялност към старата федерация, но спортът продължава. Доволен съм, че най-добрите пилоти ще имат възможност да се състезават. За мен писта „София“ е едно емблематично състезание и се радвам, че отново е в спортния календар. По време на надпреварата ще опитаме да приложим всички мерки за сигурност. Именно това дава възможност състезанието да бъде част от пистовия шампионат. Считаме, че са взети всички мерки за сигурност. Направили сме доста промени в правилника, който е изчистен и според мен е честен и конкурентен. Промените бяха направени за доброто на спорта и за да стане по-разбираем за зрителите“, обясни още Дунев.

Пилотите Калин Бенчев, Иван Влъчков и Александър Димитров заявиха, че очакват с нетърпение състезанието в събота.

„Това наистина е едно емблематично състезание за български спорт. С удоволствие се връщам на пистата за надпреварата на пътния възел „Бояна“. Надяваме се на хубаво и безопасно състезание. По-скоро се връщам, за да окажа подкрепа на федерацията и заради самото състезание“, каза Бенчев.

„Винаги ми е било като мечта да карам на поста „София“. Чакам състезанието с нетърпение, а очаквам доста състезатели в моя клас, за да премерим сили. Ще се постарая да защитя шестте си титли и да спечеля седма“, каза Влъчков, а Димитров добави, че очаква най-силните пилоти в шампионата и изказа благодарност към Българската федерация по автомобилен спорт и специално към Румен Дунев за връщането на надпреварата на легендарното трасе.

Дунев уточни, че всички автомобили, които ще участват, ще преминат технически прегледи и ще бъдат допуснати само такива, които отговарят на шумовите норми. Предвидено е и почистване на трасето.

„Ще покажем, че феновете на автомобилните спортове не са малко и това е едно общество, което търси своите събития. По време на надпреварата ще има и изненади за публиката, като парад на автомобили от всички 12 дисциплини, по които се провежда държавно първенство, както и състезание между три големи спортни звезди – Кубрат Пулев, Петър Стойчев и Йордан Йовчев.  За участие са поканени и българските пилоти, които се състезават в чужбина. Нашите цели са високи. Искаме силно българско първенство и да създаваме силни състезатели, които да се изявяват и в чужбина“, каза Румен Дунев.

Той увери, че ръководството на федерацията ще работи без реваншизъм  и иска да даде възможност на всички български състезатели да участват в надпреварите.

Следващите два кръга на Националния пистов шампионат ще бъдат в Бургас през октомври  и в Серес, Гърция, в началото на ноември.

„Още преди да получим лиценз се водеха дела, които преценихме да изтеглим  и да се борим с други позволени от закона средства, защото това носи  несигурност на състезателите. След това от другата федерация бяха заведени дела срещу решението на министър Радостин Василев и бе взето решение за спиране на вписването и заличаване на клубовете от Министерството на младежта и спорта. Ние имаме вписани 12 клуба, които са изрядни и лицензирани към Министерството и могат да организират състезания. Сега чакаме съдът да се произнесе. Но мисля, че случилото се беше един катарзис, който автомобилният спорт трябваше да изживее. За мен е важно стандартите в нашия спорт да са високи“, заключи Дунев.