Абсурдна наредба във волейбола пречи на законното право на децата да преминават от един клуб в друг

Абсурдна наредба във волейбола пречи на законното право на децата да преминават от един клуб в друг

По силата на Закона за физическото възпитание и спорта всяко дете до 18 г има право свободно да бъде преместено от един клуб в друг по собствено желание. Това значи, че всеки играч до навършване на пълнолетие може да се премести от един клуб в друг след края на състезателния сезон безплатно.  Във волейбола при навършване на 13 години се иска такса за развитие при трансфер от един клуб в друг. Така е според Правилника  за трансфер на федерацията. Това е  така наречената такса за развитие. Това предизвиква недоволството на родители и техните синове и дъщери, практически лишени от законовото право да преминат в друг клуб, без да  платят сумата, която варира от три хиляди и стига до в пъти повече.

Родители и деца днес се събраха в пресклуб „България“ и поискаха от федерацията да премахне този Правилник. Майката на Еван Георгиев разказа, че за 14 годишния й син , който е в Академията на Стойчев- Казийски трябва да плати 5000 лв, за да бъде преместен в друг клуб. А тийнеджърът учи и в спортно училище Същата е съдбата и на 16-годишния син на Зорница Теолова, който желае да продължи кариерата си като професионален волейболист и очаква да премине в редиците на волейболен клуб ЦСКА.. От ЦСКА са изпратили правно становище, че правилникът на БФ Волейбол противоречи на по-висшите законови разпоредби. Красимир Рачин също се оплака за своя син и каза, че е готов, ако е необходимо да води и съдебно дело. Не може един подзаконов акт, какъвто е Правилникът, да противоречи на Закона за Физическото възпитание и спорта, коментира адвокат Вълков пред репортерите.

Освен това, родителите се оплакаха, че ако става въпрос  за второ или трето дете в семейството сумата е още по-голяма . Някои родители са подали молби до федерацията за трансфер на децата им от един клуб в друг до федерацията и още нямат отговор, макар че сезонът започва на 15 октомври.

Молбата на родителите е час по-скоро проблемът да бъде решен, тъй като тийнейджърите искат да продължат с любимия си спорт, а не да се откажат от волейбола принудително. В противен случай те са готови да водят съдебни дела, които са сигурни,че ще спечелят, но това ще продължи дълго и децата им няма да могат да се състезават. Ако пропуснат един сезон, юношите ще отпаднат от спорта и това може да са погубени бъдещи добри волейболисти за България. Накрая родителите изразиха надежда, че ръководството на БФ Волейбол ще вземе бързо мерки и ще позволи картотекирането на младите състезатели.