Румен Дунев: Водим преговори с инвеститор за писта край Божурище

Румен Дунев: Водим преговори с  инвеститор за писта край Божурище

След 13-годишна пауза „Писта София“ се завърна на пътен възел „Бояна“ и на 24 септември състезанието бе  първи кръг от националния автомобилен шампионат на писта. Днес в Пресклуб „България“ гостуваха победителите в отделните серии –  Филип Бояджиев с Мазда 323  в най-атрактивната серия „Макси“. Александър Антов в серия „Спорт“ с Хонда Сивик, Иван Влъчков със същия автомобил  в серия „Туринг“ и  Дончо Дончев  в серия „Лада“. И четиримата пилоти изразиха своето задоволство от отличната организация на състезанието, от състоянието на трасето и многото зрители. Те подчертаха, че  преди години като деца са гледали тези състезания, мечтали са да станат шампиони и сега детската им мечта е станала реалност.

Председателят на БФАС Румен Дунев благодари на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и нейния екип за пълното съдействие в организацията на проявата.

„От общината ни казаха, че такава проява се организира за 6 месеца. Ние я направихме за 4 дни – благодарение на съдействието на нашите партньори, на състезателите и на маршалите на състезанието“.

Румен Дунев каза пред репортерите, че е имало бойкот на проявата от някои български състезатели, но този проблем следващата година ще бъде решен, като се поканят чуждестранни пилоти.

„Ще синхронизираме календара ни с този на съседните страни и догодина ще поканим пилоти от Румъния, Сърбия, Гърция и Северна Македония. Трасето край Бояна е много добро, но ние се надяваме да имаме истинска писта за автомобилни състезания и подготовка на пилотите. Водим преговори с реален инвеститор за изграждането на писта край Божурище. Надявам се много скоро преговорите да приключат успешно и да обявим новината пред медиите“, каза Дунев и благодари специално на Дияна Русинова – председател на Европейския център за транспортни политики за голямата подкрепа при организирането на „Писта София“. Самата тя каза пред репортерите, че автомобилният спорт може много да помогне за безопасността по пътищата.

„Помогнахме на БФАС, защото отвсякъде имаха пречки. Видяхме, че имат огромно желание всичко да бъде направено по правилата и състезанието да бъде безопасно както за пилотите, така и за зрителите. В наше лице те винаги ще имат важен партньор“, каза Русинова и подчерта, че България е единствената страна от Европейския съюз, която няма център за обучение на водачи.

Накрая Румен Дунев  поясни, че БФАС е историята на автомобилния спорт в България и води разговори с Международната федерация за получаване на лиценз за организиране на международни състезания.

„Лицензът трябва да бъде у този, който организира състезанията. И това е БФАС. Рали „България“ е емблематично състезание за нашата страна, то трябва да бъде в пъти по-добре организирано от Писта „София“. Необходимо е сериозно финансиране, работим  усилено в тази посока  и се надявам скоро любителите на автомобилния спорт отново да наблюдават най-добрите пилоти в света на Рали „България“.