Нежното златно трио на българския бокс ще се забавлява на европейския ринг, но и ще спечели медали

Нежното златно трио на българския бокс ще се забавлява на европейския ринг, но и ще спечели медали

Националният отбор на България по бокс за жени заминава с шест състезателки  за Европейското първенство в Будва, Черна гора, което ще се проведе от 14 до 22 октомври. В представителния ни тим  най-големи надежди се възлагат на трикратната европейска шампионка и световна №1 от 2014 г  Станимира Петрова /кат. 54 кг/, на бронзовата медалистка  от Световното първенство тази година Севда Асенова /48 кг/  и на носителката на Купа “Странджа”  и на Купа „Балкан“ през тази година Светлана Каменова /57 кг/.  Останалите три боксьорки са Златислава  Чуканова /50 кг/, Венелина Поптолева /52 кг/ и Габриела Димитрова /60 кг/.

“Станимира беше болна и на турнира Балкан не успя да участва, но тя е боец, мобилизира се и съм сигурен, че ще се представи според очакванията. А очакванията са да завоюва медал с колкото се може по-благороден оттенък. Надявам се и съм сигурен, че, без да подценявам останалите момичета в отбора, тези трите не само ще завоюват медали, но и ще вземат хубави медали”, каза днес в пресклуб „България“ старши треньорът на националния отбор при дамите Ангел Ангелов-Гелето.

“Направихме много добър лагер на Белмекен. За съжаление ни липсват спаринг партньори и трябваше да отидем до Косово. Там направихме много добри спаринги, но при прибирането ни в София, точно преди турнира Балкан, се разболяхме и пропуснахме десетина дни от подготовката. След това продължихме на Дианабад и с помощта на някои от момчетата завършихме подготовката. Мисля, че сме готови за европейското първенство и ще се представим подобаващо”, каза олимпийският шампион Петър Лесов, който е треньор на Станимира Петрова.

“Севда и Светлана от 1 август тренираха с националния отбор за младежи, който взе четири медала от европейското първенство в Италия преди дни. Нашата подготовка мина добре, те двете тренираха с момчетата през цялото време. На турнира Балкан трябваше да видим къде се намираме. Момичетата взеха златни медали, представиха се много добре. Светлана изигра три мача с две боксьорки от Азия, което е добре, защото те имат различен стил на боксиране. На финала тя игра с третата от Олимпийските игри в Токио Ирма Теста от Италия, която е основната фаворитка. Доста оспорван мач, но успяхме да победим. Миналата седмица те участваха и на републиканското първенство за младежи, тама също направихме 3-4 спаринга, така че момичетата са добре подготвени. Надявам се да са здрави, да покажат това, което сме тренирали и да се забавляват”, коментира Борислав Георгиев, треньор на Светлана Каменова и Севда Асенова.  

Станимира Петрова обясни, че вече е във форма след прекараното заболяване и е готова за битките в Будва.

“Смятам, че съм във форма и съм напълно възстановена физически. Очакванията винаги тежат, но вече съм свикнала с това. Доколко вече съм готова за медал, ще стане ясно на самото първенство”, каза лъчезарната шампионка.

“Боксът е това, което обичам, правя го с огромно удоволствие и целта ми е да покажа на какво съм способна. Както каза и Борислав Георгиев, отивам да се забавлявам”, сподели Светлана Каменова.

“Тренирахме много усърдно, смятам, че съм готова. Играх един мач на турнира Балкан, но нямам притеснения и ще изляза, за да дам най-доброто от себе си”, завърши Севда Асенова.