Родният кикбокс стъпи на исторически връх в 35-годишната си история

Родният кикбокс стъпи на исторически връх в 35-годишната си история

Българският национален отбор по кикбокс направи исторически пробив на Световното първенство за кадети до 19 г в Йезоло, Италия. Нашите момчета и момичета завоюваха  28 титли в различни стилове и категории, 22 сребърни и 19 бронзови медала.  Това е успех без аналог  от 1987 г, когато се създава Конфедерацията по кикбокс и муай тай у нас, до наши дни, изтъкна днес на специална пресконференция в пресклуб „България“ президентът на централата Галин Димов.

Калина Бояджиева с три златни отличия в три стила и Пламен Божинов с две световни титли и един сребърен медал бяха обявени за най-добри атлети на татамито, съответно при дамите и при мъжете.

Освен това,  Калина Бояджиева, Христина Андонова и Гергана Генчева спечелиха отборната титла при момичетата старша възраст до 18 г.   

Страната ни може да се гордее и с най-добрия съдия на ринга в лицето на Анна Минкова, която получи признанието за Рефер номер едно на специална церемония, организирана от Световната федерация по кикбокс (WAKO) в града-домакин на Световното първенство.

„Едно голямо благодаря на Българската конфедерация“, сподели днес развълнуван Иван Георгиев, треньор в клуб „Стар Тийм“. Още миналата година на Европейското първенство в Будва, Черна гора, този отбор спечели 23 титли и даде заявка за голям успех на Световното първенство, подчерта специалистът.

Стефан Костадинов, треньор в клуб „Масару“, който също беше на Световното в Йезоло, сподели впечатлението си , че всеки чуждестранен треньор и състезател е излизал със страх, когато съперникът е бил българин.

Иво Деспотов, също треньор в „Масару“ клуб възкликна: „19 състезатели от нашия клуб с 11 световни титли – това е огромна победа!“

Ивайло Радулов, треньор в едноименния клуб „Радулов“, чийто възпитаник е талантливият Пламен Божинов, похвали 12-те кикбоксьори от клуба, спечелили 4 шампионски титли от достигнати 9 финала на Световното първенство.

Следващото голямо събитие в кикбокса е Европейското първенство за мъже и жени от 11 ноември в турския курорт Анталия. Засега са предвидени 24 състезатели, които ще се борят под българския флаг, съобщи Галин Димов. Той се надява да сме в топ 10,, но няма конкретно очакване за медали, тъй като отборът в най-високата възрастова група е обновен.