Новата звезда в художествената гимнастика Стилияна Николова грабна и наградите за Спортист на месеца, ще играе с нови съчетания на всички уреди

Новата звезда в художествената гимнастика Стилияна Николова грабна и наградите за Спортист на месеца, ще играе с нови съчетания на всички уреди

 Днес в пресклуб „България“ Стилияна Николова, бронзовата медалистка в двубоя и носителка на три сребърни медала на уреди при жените на Световното първенство в София, бе наградена за Спортист на септември в традиционната анкета на пресклуб „България“ сред спортните редакции.  Тя получи за първи път значката „Златна България“ и подаръчен ваучер от Пампорово-АД за луксозен уикенд за двама. На церемонията присъства и личната треньорка на Стилияна  Валентина Иванова.

Красивото и крехко 17-годишно момиче Стилияна Николова  се пребори и за първата олимпийска квота за Париж 2024 в индивидуалната надпревара на най-красивия спорт. Това й донесе заслужено признание на медиите за номер едно – 13 гласа, с които изпревари  три пъти заелите второ място в подреждането  за миналия месец. Това са плувецът в открити води Цанко Цанков, който стана шампион в маратона за прекосяването на протока Гибралтар, както и световният вицешампион по борба кл. стил в кат. 97 кг  Кирил Милов /по 4 гласа за всеки от тях/.  Третата позиция е за световния вицешампион по борба в кат. 60 кг Едмонд Назарян, който има три гласа, следва го Антон Ризов с 1 глас за сребърния медал на пушка на Европейското първенство в Белград.

След церемонията Стилияна благодари на спортните редакции за избора им да бъде Спортист на септември. „За нас е огромна чест, че за първи път сме тук пред Вас“, добави Валентина Иванова.

Амбициозната гимнастичка сподели, че дори не допуска мисълта да се успокоява, да се отпуска, след като вече е спечелила олимпийска квота. И още нещо –  въпреки, че квотата не е поименна, това не притеснява талантливата грация ,“ защото наистина най-добрият ще отиде. Сигурна съм, че всяка една в националния отбор ще се бори докрай. В крайна сметка го правим за България, така че който и да отиде работата му е да представи достойно нашата страна.“, заяви 17-годишната блондинка.

До края на тази година на Стилияна й предстои участие в два гала-спектакъла в Испания и в този период гимнастичката ще бъде на по-лек тренировъчен режим, поясни треньорката.   „Поканите валят, но не можем да отговорим на всички“, похвали се Валентина Иванова за растящия интерес към своята възпитаничка.

А през 2023 г. Стилияна ще зарадва публиката с изцяло нови съчетания на всичките 4 уреда – топка, лента, обръч, бухалки, съобщи днес В. Иванова. „Ще наблегнем да запазим и да завишим трудностите в съчетанията, така че да може състезателят да ги изпълни правилно. Всяко съчетание трябва да бъде различно, артистично, да бъде приятно както за публиката, така и за съдиите, които да го оценят както подобава”, допълни Иванова. Композицията на лента вече е изцяло завършена, каза още треньорката, която до Олимпийските игри ще работи само със Стилияна. Още не е ясно в какви състезания от календара през идната година Стилияна ще вземе участие, стана ясно на пресконференцията.