Хуманитарен корпус ще заработи за бежанците и пострадалите от бедствия

Хуманитарен корпус ще заработи за бежанците и пострадалите от бедствия

„БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-ДОБРОТО МЯСТО ЗА ИНТЕГРАЦИЯ“, заяви днес украинската гражданка с български корен Олга Колот

Националната  асоциация на доброволците в Република България  /НАДРБ/ от първия ден на войната в Украйна помага на бежанците  по всички възможни начини –  посрещане, настаняването, осигуряване на храна, лекарства, медицински грижи и др.  „Започнахме от нулата“, припомни  днес трудното начало в пресклуб „България“ председателят на организацията д-р Ясен Цветков. „Събрахме над 100 лекари-доброволци, които говорят руски или украински. Осигурихме телеустройства за прегледи от разстояние.  Помогнахме за изграждането на национален колцентър, в който се включиха украински студенти, които не можеха вече да се издържат и така им помогнахме.  Помогнахме също за  евакуацията на спортна школа от гр. Николаев в Рибарица. Оказвахме и психологическа подкрепа“, разказа още д-р Цветков.  Доброволците са реагирали бързо, според ситуацията са търсели най-доброто решение. Когато посрещат първите глухонеми бежанци от Украйна, успяват незабавно да намерят специалист по жестомимичен превод., сподели още от преживяното председателят на НАДРБ.  

„Ако войната в Украйна се задълбочи, трябва де сме подготвени  за следваща бежанска вълна. А това означава да се създадат правила“, подчерта д-р Цветков.  На базата на натрупания опит и с цел да подобри своя капацитет за справяне с хуманитарни кризи, НАДРБ е съставила  проект за изграждане на хуманитарен корпус към оорганицзацията. Проектът е одобрен от фонда „Активни граждани“ и за реализацията му са отпуснати средства от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия в размер на 14 738 евро. Срокът за изпълнение е юни 2023 г. 

Ценното на този проект е, че резултатите след завършването му ще покриват целия спектър на хуманитарни кризи, а не само свързаните с бежанци, стана ясно от думите на Нели Македонска – ръководител на проекта.

„Сблъскахме се с хуманитарна криза и в Карловско“, добави д-р Цветков, който е бил на терен 2 седмици в трите пострадали села от водната стихия.  „ Трябва да говорим повече за превенцията. В България има над 240 доброволчески отряда, но спорно е доколко те са подготвени за овладяване на кризите на много добро ниво, поясни още той.  Затова най-напред НАДРБ има задачата по споменатия проект да разработи подходяща методика с правила, процедури и разпределение на отговорностите.  След това ще се обособи хуманитарният корпус, като петима ще бъдат обучени и те ще предават знания на други хора в страната. Идва ред и на анализ на нуждите и практическо подпомагане на засегнатите от някакво бедствие или потърсилите закрила у нас, след като са избягали от ужаса на войната, каквито са украинските граждани.

„В Запорожие имам съграждани с български корени като мен, бесарабски българи. Те тръгнаха към България, а не към Полша.  Някои свързват  живота си в бъдеще с България. Който иска, си намира работа тук. Учат езика, децата ходят на училище. България е най-доброто място за интеграция“, сподели емоционално Олга Колот, която е част от НАДРБ.

Националната асоциация на доброволците се интересува от нуждите на бежанците и естествено, те се променят с времето, а помощта продължава. Намирането на работа, грижите за здравето и образованието са основните потребности на украинците сега.