Любослав Пенев: ВАР в България накъсва много играта и ощетява футбола

Любослав Пенев: ВАР в България накъсва много  играта и  ощетява футбола

Старши треньорът на ЦСКА 1948  Любослав Пенев даде редовната си пресконференция в Пресклуб „България“  преди мача  със Славия от 15-ия кръг в efbet лига.  Наставникът на „червените“ заяви, че тимът е подготвен за предстоящия мач с  „белите“ и отново се изказа доста остро срещу работата на съдиите със системата ВАР в България. Според Пенев у нас тази система  се използва грешно и се накъсва играта заради ситуации, които в Европа дори не се преглеждат.

“Правим го. Играем добре и като домакин, и като гост. Това ни се удава, въпреки че в някои мачове не получихме резултатите, които искаме. Няма спокойствие. Момчетата са мобилизирани. Има много мачове до края на годината. Искаме да използваме нашите силни страни и се съобразяваме със силните страни на противника. Стягаме се за мача както трябва и както го правим за всеки един съперник. Отборите са различни – различен стил на игра. Затова футболът е интересен. Настройката винаги е много добра. Концентрирани сме до краен предел. Наясно съм, че невинаги ще се получи, но идва следваща тренировка и мач. С един мач първенството не свършва. Вървим добре, доволен съм от това, което се случва. Момчетата са добре”, каза Пенев по повод утрешното гостуване на Славия. Той добави, че на отбора предстоят трудни мачове по програма – четири срещи за първенство и две за Купата на България.

„Не виждам нищо сложно. Предстоят ни  трудни двубои за първенството и за Купата, но сме готови, излизаме за победа във всеки мач. Разбира се има странични фактори, които може да ни попречат. Кои са? Не знам, ще видим. Като мине мачът, ще кажа”, допълни Пенев, след което поднови критиките си към родния ВАР.

“Не критикувам съдиите, просто споделям мнение. С навлизането на този ВАР като че ли тези тримата на терена разчитат само на него. Говорим и за четвъртия съдия, нали и той е жив човек. Говорим за изкуствен интелект. За какво са тези хора тогава? Гледат се и най-елементарните ситуации, а в Европа дори не се спира. ВАР, ВАР, ВАР… Вие давате ли си сметка колко игрово време губим? За какво са ни тези съдии? Да сложим 4 робота и да правят каквото им казват от катафалката. Такова спиране на играта го няма никъде. Повечето ситуации не са за спиране. Към ВАР трябва да се обръщаме, когато има сложни ситуации. Ощетяваме футбола, и то много“, заключи Пенев.