Тенис отборът на девойките до 18 г. получи наградата си за №1 на м.август

Тенис отборът на девойките до 18 г. получи наградата си за №1 на м.август

На специална церемония в Пресклуб „България“ националния отбор по тенис за девойки до 18 години бе награден за Отбор на месец август в традиционната анкета на Пресклуба сред спортните медии и редакции. Момичетата получиха специално изработен плакет от компанията “Burnit Sun System”= За европейската титла в отборното първенство във Франция талантливите тенисистки получиха  11 гласа от участвалите в анкетата на Пресклуба 22 спортни медии и редакции. 7 гласа получи националният  ансамбъл по художествена гимнастика за спечелените 3 титли  на Световната купа в Клуж –  в многобоя, на съчетанията  с пет обръча и с 2 топки и 3 ленти,  а за  класирането си  за груповата фаза на Лига Европа ПФК  Лудогорец  има 4 гласа.  

Спортният директор  на БФТ Даниел Ангелов поздрави европейските шампионки. Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова, както и капитана на тима Михаил Атанасов  и подчерта:

„В Българската федерация по тенис сме горди с това признание за отбора. Това е атестат за свършената работа. Смятам, че титлата носи увереност и на нас, и на състезателките. Със сигурност след този успех ще последват нови при жените“, заяви Ангелов и добави, че има възможност за включването им в програмата за олимпийска подготовка.

Капитанът на отбора Михаил Атанасов каза, че последният месец е бил изключително натоварен за младите тенисистки.

„В интерес на истината за нас това признание беше изненада. Състезателките имаха поредица от турнири, а Михаела Цонева претърпя операция на ръката и се надявам скоро да я видим на корта“, разкри треньорът. Цонева обясни пред репортерите, че проблемът с ръката е бил възпаление на нерв и сухожилие.

„В момента се възстановявам. Според лекарите до месец-месец и половина ще мога да играя. Мисля, че през януари ще съм готова“, заяви тя и добави, че  след това се надява да замине за турския курорт Анталия, където да вземе участие в няколко турнира.

Денислава Глушкова, която вече има и титла при жените, след като спечели надпреварата с награден фонд 25 хиляди долара през миналия месец в Созопол, благодари за отличието за отбор на месец август.

„Много сме горди от признанието. Колкото до титлата – дадох всичко от себе си и ето, че трудът ми се възнагради“, коментира Глушкова. След седмица тя ще участва на два турнира в Гърция с награден фонд 25 хиляди долара.

Дария Великова заяви, че сега й предстои подготвителен период, а в края на месеца ще пътува за два или три турнира в Анталия.

И трите състезателки смятат, че имат всички условия, за да осъществят прехода си към женския тенис.

Даниел Ангелов обяви пред репортерите, че Българската федерация по тенис проучва възможността да организира нов голям турнир в страната от ранга на Sofia Open или на две надпревари от веригата “Чалънджър“. Той разкри, че на срещи с Пол Макнами и Матей Пампулов, които изпълняват ролята на ментори на талантливите български тенисисти, съответно в мъжкото и женското направление, ще се търси тяхното мнение и препоръките им.

 България има добри шансове да участва в новия отборен турнир за мъже и жени – Юнайтед Къп. „Имаме добри шансове за участие в новия вариант на Хопман Къп с Григор Димитров и Виктория Томова. Много се надяваме да имаме такъв отбор, защото това би било голям престиж”.

Ангелов информира, че вече са направени постъпки към Министерството на младежта и спорта за увеличаване на бюджета на федерацията по тенис.

 „Аз лично съм позитивно настроен за нашите очаквания. Ние имаме очи да искаме увеличението заради постиженията, които отбелязват нашите тенисисти“, заключи той.