Христина Пенева и Мариан Михалев с очакване за финал на Световното първенство по скокове на батут

Христина Пенева и Мариан Михалев с очакване за финал на Световното първенство по скокове на батут

Голямата цел е олимпийска квота за Париж2024

Около 380 състезатели от 45 страни ще се конкурират на Световното първенство по скокове на батут  за мъже и жени от 16-и до 19-и ноември в зала „Арена София“. Още близо 1000  юноши, младежи и девойки ще доказват уменията си от 23-ти до 26-и  този месец. Заедно с треньори, съдии и официални лица в София ще пристигнат  2400 души. За събитието специално от 15-и до 20-и ноември тук ще бъде президентът на Международната федерация по гимнастика  Моринари Ватанабе.  От вчера в столицата ни вече тренират отборите на Азербайджан, Бразилия, Грузия, Нова Зеландия, Мексико и Австралия. Това съобщи днес на пресконференция в пресклуб „България“ президентът на родната федерация по скокове на батут Стоян Димитров.

Официалното откриване е в сряда следващата седмица от 9:30 ч сутринта в присъствието на министър Весела Лечева и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Покана е изпратена и до президента на страната г-н Румен Радев. Министерството на младежта и спорта е оказало помощ със заплащането на наема на залата и съдийските такси. Организацията на Световното първенство струва 3 млн. лв на федерацията-домакин, като само таксата към Международната федерация е 500 хил. лв, сподели още Ст. Димитров.

България ще има трима състезатели при мъжете и жените – сестрите Христина и Мариела Пеневи и Мариан Михалев. При юношите, младежите и девойките ще разчитаме на 24 избраници. Въпреки отсъствието на Русия и Беларус, шампионатът ще бъде много силен, заявиха категорично президентът на федерацията и двамата старши треньори.   

“В момента има смяна на поколенията у нас. Целта ни е 2023 и 2024 година, за да се опитаме да спечелим олимпийска квота за Игрите в Париж и да наредим федерацията сред най-популярните спортове в България. Отборът е от 27 спортисти, всички са много добре подготвени. Ще участваме в олимпийската дисциплина батут и в синхронните скокове. Имаме реални шансове за финали и за медали. Надявам се всички да покажат най-доброто от себе си. И на тримата участници при мъжете и жените са усложнени комбинациите”, каза старши треньорът на националния отбор Мариана Макулова.

Мариан Михалев сподели, че само 2 десети са го лишили от финалната осмица в борбата за медалите на Световната купа в Швейцария тази година. Христина оценява най-високо класирането си на 15-о място на Световната купа. Сестра й Мариела подчерта, че в  по-добра форма е била за синхронните скокове, които е изпълнявала с Христина, но сега се чувства подготвена и за индивидуалните скокове на големия батут, което е олимпийската дисциплина. “Надявам се да се представим добре. Първата цел е полуфинал, а след това и финал”, каза Христина Пенева. “Моята подготовка беше нарушена заради контузия, но вече съм добре и съм подготвена”, добави Мариела Пенева.

„Последните няколко години сме изцяло в елита. Христина и Мариян винаги  са в топ 24 и вече дават заявка за олимпийска квота“, каза старши треньорът на националния отбор Станислав Стоянов. Само 16 мъже и 16 жени ще спечелят правото да участват на Игрите в Париж 2024 г. Догодина на Световното първенство в Бирмингам първите 8 при мъжете и при жените ще  си гарантират квоти, останалите 8 ще се разпределят от сборния резултат на Световните купи. България ще е домакин на Световната купа през октомври 2023 г.  

 “Нашият спорт е млад. В олимпийската програма е от 2000 година, а в България закупихме първите батути през 2004-а. Най-хубавото е, че непрекъснато усъвършенстваме нашата подготовка. Имаме 15 клуба в България, в 10 от тях имаме национални състезатели“, обобщи Стоян Димитров. Федерацията е концентрирана да развива предимно индивидуалната дисциплина на големия батут и синхронните скокове за участие в международни състезания. Другите две дисциплини – двоен минибатут и акробатична пътека  – присъстват на национално ниво, но ако има в бъдеще състезатели с подчертани способности и мотивация към тези дисциплини, ще им бъдат осигурени най-добрите условия и с тях ще се работи усилено, изтъкнаха Ст. Димитров и М. Макулова.