СЛЕД ПОБЕДАТА НА ГИБРАЛТАР ЦАНКО ЦАНКОВ ПОЕМА ОТВЪД ОКЕАНА

СЛЕД ПОБЕДАТА НА ГИБРАЛТАР ЦАНКО ЦАНКОВ ПОЕМА ОТВЪД  ОКЕАНА

Новината бе съобщена днес в пресклуб „България“ от самия плувец, който тази година стана първия ни сънародник, прекосил протока Гибралтар между Европа и Африка и финиширал като шампион в маратона сред  24-мата най-добри състезатели в света  Догодина .Цанко Цанков ще стане и първия българин, който ще се впусне за втори път по едно от седемте  най-трудни трасета в света, известни като Oceans Seven. През лятото той  ще плува във водите на Тихия океан по Catalina Channel  с дължина 32 км, свързващ остров Санта Каталина  с  Лос Анджелис.

Първоначално бургазлията искал догодина да преплува 34-километровия North Channel между Ирландия и Шотландия, но се оказал в листата на чакащите поради многото заявки на желаещи от различни страни, което не му гарантира положителен отговор. По тази причина Цанко Цанков се насочил към САЩ, след като от федерацията по плуване на Каталина Ченъл първи се отзовали да го включат в графика, стана ясно на пресконференцията.

 Българинът ще преодолява водите на Пасифика през втората половина на август. Трасето е двойно по-дълго отколкото на Гибралтар, но това Цанко  не го смята за най-сериозното изпитание. „Разстоянията са най-голямата трудност за повечето плувци, но за мен температурата  на водата е най-сериозното затруднение“, поясни талантливият състезател в открити води. Именно върху това ще акцентира най.-силно в своята подготовка за адаптиране към условията в най-големия океан на света. „Що се отнася до скорост и издръжливост, имам добри възможности“, каза още световният ас, който има за цел не само да преплува Каталина Ченъл, но и да подобри световния рекорд на Пени Лий Дийн от 1976 г  – 7 ч и 15 мин. Оттогава са правени много опити за нов рекорд, но никой не е успял в продължение на 4 десетилетия и половина. Цанко има и допълнителен шанс да успее, тъй като на Гибралтар той участваше в маратон заедно с други състезатели, докато в САЩ ще плува самостоятелно, което е много по-благоприятно за поставяне на рекорд.   

Както и за маратона на Гибралтар, така и за Каталина Цанко Цанков ще работи с местни консултанти. Преди самия старт той ще проучи на място особеностите на трасето и условията. Както в Испания, така и в САЩ ще разчита на помощта на наши сънародници. Той е благодарен и на всички фирми-спонсори, които се надява отново да го подкрепят. Разходите се увеличават всяка година. Само първоначалната такса за Каталина Ченъл е 4 000 долара, които плувецът е платил сам, сподели още той.

Да края на 2022 г Цанко Цанков сам е съставил подготвителната си програма. През февруари ще започне да тренира във водите на Черно море. А  месец преди да стартира в Тихия океан, на 8-ми юли, ще бъде част от организацията на голямото събитие в родния му град – плувния маратон „Порт Бургас“ с международно участие. Състезанието ще се проведе на 2 дистанции – 1000 м и 3000 м и ще бъде с по-голям награден фонд от миналата година. Събитието е част от календара на Световната Асоциация за плуване в открити води /WOWSA/, като амбицията на организаторите е след време да стане надпревара от варигата за Световната купа.