БФ Джудо награди европейския шампион Марк Христов и бронзовия медалист Георги Граматиков, цел №1 е отборна квота за Париж 2024

БФ Джудо награди  европейския шампион Марк Христов и бронзовия медалист Георги Граматиков, цел №1 е отборна квота за Париж 2024

Днес в пресклуб „България“ европейският шампион по джудо до 23 г. на първенството в Сараево, Босна и Херцеговина,  Марк Христов в кат. 72 кг  и бронзовият медалист Георги Граматиков в кат 81 кг получиха премии от федерацията. Президентът на централата доц. д-р Румен Стоилов и вицепрезидентът Даме Стойков не пропускат да стимулират финансово всеки състезател в топ 3 на голям международен турнир и първенство.

 “Като заплати и като стимули от държавата сумите са ограничени. Затова за нас е много важно винаги, когато нашите състезатели имат медали, да направим необходимото, защото те го заслужават”, каза доц. Стоилов, който е част от ръководството на Европейския съюз по джудо. 

“Щастлив съм от успехите на двамата на последното Европейско първенство, най-вече защото те са млади, а това означава, че ние във федерацията сме на прав път. На всеки турнир се вземат медали и то от различни хора, което показва, че имаме равностойни състезатели. Надявам се да продължим така”, добави вицепрезидентът на федерацията Даме Стойков.

„Това е най-добрата ми година в кариерата. На финала срещу французина бях решен да го победя, защото имах една загуба от него по-рано през годината, и така се получи”, коментира Марк Христов блестящото си представяне на Европейското първенство в Сараево. През пролетта джудистът завоюва и бронзов медал при мъжете на Европейското първенство в София.

„Може и нескромно да звучи, но Марк ще бъде олимпийски шампион“, заяви категорично неговият  личен треньор и баща Красимир Христов. И даде обяснение за своята прогноза: „Повечето състезатели правят много по-малко на състезания, отколкото на тренировка. При Марк е различно“, разкри специалистът.

“Изключително ценно е, че се преборих със себе си, победих себе си. Абстрахирах се от контузии и болежки. За догодина искам да съм здрав, да имам партньори за тренировките и да се развивам на състезанията”, сподели бронзовият медалист  от Европейското за мъже до 23 г. Георги Граматиков, който много дълго време след операция беше извън татамито.

“На Европейското отборно първенство във Франция преди седмица също можехме да имаме медал, ако Ивелина Илиева не се беше контузила”, сподели Даме Стойков. Доц. Р. Стоилов обяви, че приоритет за федерацията е да спечелим отборна квота за Олимпийските игри в Париж2024.  Това означава да се наредим сред първите 30 отбора по ранглиста, което е реално постижимо. Класирането е според отборните постижения в двегодишния олимпийски цикъл, който включва европейските и световните отборни първенства. Класирането и медалите в индивидуалните надпревари при мъжете и жените нямат значение за отборния актив, подчерта доц. Стоилов. За пълен отбор се изискват трима мъже /кат. 73 кг, 90 кг и над 100 кг/ и три жени /57 кг, 70 кг и над 70 кг/. Мъжката тройка са Марк Христов, Ивайло Иванов и Ивайло Димитров, при дамите  са титулуваната Ивелина Илиева и младите Полина Колева и Лидия Брънчева.

До края на годината Марк Христов ще участва на турнир в Токио (Япония) на 3 и 4 декември, а на “Мастърс” в Израел са поканени Марк Христов и Ивелина Илиева, а Ивайло Иванов очаква покана.