След успешната 2022 г. гребците ще гонят три олимпийски квоти догодина

След успешната 2022 г. гребците ще гонят три олимпийски квоти догодина

Това заяви днес в пресклуб „България“ президентът на федерацията проф. Свилен Нейков в присъствието на старши треньора на националния отбор Румяна Нейкова, треньорите Петко Аргиров и Веселина Алексиева,  състезателите с върхови постижения Кристиян Василев, Емил Нейков, Иван Янкулов и Цветомир Малинов.  Квалификацията за Париж 2024 е Световното първенство в Белград от 3-и до 10-и септември 2023 г. Съставите за участие ще бъдат определени след Европейското първенство в Блед, Словения, от 25-и до 28-ми май, стана ясно още на пресконференцията. Всичко зависи от резултатите на състезанието, ще бъде направен анализ и с треньорите. “Дисциплините, в които имаме реални шансове да класираме лодки за участие в Олимпийските игри в Париж 2024 са три. Това са: скиф жени, за която ще се бори Десислава Ангелова, двойка скул мъже и скиф при мъжете, за които ще се борят Кристиан Василев, Емил Нейков и Лазар Пенев”, заяви Свилен Нейков. Класиране на Световното сред първите 9 на скиф и до 11-о място на скул носи олимпийска квота.

Гребците изпращат поредна година с медали от европейски, световни първенства и световни купи. Безспорно бронзовият медал на скиф на  Кристиян Василев от Европейското първенство за мъже в Мюнхен, Германия, се оценява най-високо, а малшанс го лиши от финал на Световното първенство, подчерта проф. Нейков. Възпитаникът на Петко Аргиров завоюва още сребърен медал от Световната купа в Люцерн, Швейцария, както и пето място на Световната купа в Белград. Треньорът му смята, че Кристиян е  могъл да постигне и повече, но най-важното, че федерацията им осигурява максималното според възможностите.  

„Медалът ми на Европейското дойде след дълги години труд“, сподели Кристиян Василев. Той не скри, че малко е разочарован от Световното първенство, но гледа към следващия сезон и олимпийските квоти.

Емил Нейков затвърди позициите си от миналата година и този сезон спечели сребърен медал на Европейското първенство за мъже до 23 г в Хазенвинкел, Белгия,  и бронз на Световното първенство във Варезе, Италия,  в същата възрастова група.   Той ще продължи битките и състезанията с неговите конкуренти и при мъжете, каза проф. Нейков.

“Доволен съм, имам класирания на двете най-важни състезания в моята възраст, но оттук нататък е важно класирането при мъжете. Ако всичко е наред, мисля, че няма да имаме проблеми с извоюването на тези квоти”, заяви Емил Нейков.

Европейският шампион на скиф лека категория от 2021 г Лазар Пенев имаше здравословни проблеми през цялата година, по тази причина той не успя да стартира и на финала на Европейското първенство в Мюнхен. На Световното първенство се нареди на 12-о място, въпреки това класирането му на 6-о място е голям успех, изтъкна проф. Нейков.

Цветомир Малинов и Иван Янкулов останаха шести на финала в дисциплината двойка без кърмчия на Европейското първенство по гребане за младежи и девойки до 23 години. Това беше техния дебют в тази възрастова група и тяхната треньорка Веселина Алексиева е доволна от постигнатото. Младежите споделиха, че имат амбицията да продължат да подобряват класирането си и очакват да зарадват родната публика в края на юли догодина, когато Пловдив ще е домакин на Световното първенство до 23 г.

„Тази година отново беше силна, емоционална. Нашите състезатели трябваше да застанат пред света и да се борят за своите позиции. Ние се борим с различни пречки в България, но успяваме. Благодаря на състезателите за отдадеността, въпреки условията, при които се подготвят”, каза Румяна Нейкова, която е олимпийска шампионка в скифа от Пекин 2008, бронзова медалистка от Атина 2004 и носителка на сребърен медал от Сидни 2000.

Свилен Нейков благодари специално на министър Весела Лечева за отношението към гребния спорт. С нейната подкрепа за федерацията вече е  закупена важна част от материалното оборудване за възстановяване. Между 15 и 20 на сто увеличение на бюджета за следващата година ще покрие необходимия минимум от нарасналите разходи. За участие в международни състезания 180 евро на човек е храноден в хотел на средно ниво, даде пример проф.Нейков. Неотложна е необходимостта да бъдат закупени поне три нови лодки, с които гребците да стартират на олимпийската квалификация.