Севда Асенова - №1 на октомври: "От 2016 г. играя със скъсани кръстни връзки"

Севда Асенова - №1 на октомври: "От 2016 г. играя със скъсани кръстни връзки"

Това разкри за първи път днес в пресклуб „България“ трикратната европейска шампионка  по бокс в кат. 48 кг, след като получи традиционните награди за Спортист на месеца – златната значка и  ваучера за луксозен уикенд в петзвезден хотел на Пампорово. На първенството на Стария континент в Будва, Черна гора, Севда спечели титлата и това й донесе признанието на медиите – 18 гласа от общо 25. На второ място със 7 гласа е джудистът Марк Христов, който също стана европейски шампион до 23 г. Талантливата  русенка  бе избрана за спортист на месеца в анкетата на пресклуб „България“ и през октомври 2017 г, когато спечели купа „Балкан“ на престижния едноименен международен турнир.

Личният треньор на шампионката в  националния отбор Борислав Георгиев днес бе отличен като победител в анкетата за Треньор на октомври също с 18 гласа. Втори с 4 гласа е старши треньорът на ВК Хебър Пазарджик Камило Плачи, трети с 3 гласа от спортните редакции е старши треньорът на БК Рилски Спортист Людмил Хаджисотиров.  Борислав Георгиев стана треньор №1 през август 2021 г, когато възпитаничката му Стойка Кръстева стъпи на олимпийския връх в Токио, а през 2016 г. отново оглави медийната класация като треньор на европейската шампионка Станимира Петрова.  На церемонията днес присъстваха също личният треньор на състезателката в клуб „Русе“ Съби Събев и генералният секретар на федерацията по бокс Светослав Сапунджиев.

Севда Асенова сподели, че с Борислав Георгиев се чувства по-спокойна и с него ще продължи да работи. „Тя изпълнява всичко до съвършенство, тя е строга, хладнокръвна“, похвали я специалистът. „Тя нас ни кара ние да искаме максималното от нея, а не обратното“, добави личният треньор на шампионката в Русе Съби Събев, с когото работят заедно повече от 10 г. „Тя е един от големите примери в клуба и всеки път, когато се връща с титлите и медалите, другите се надъхват“, продължи Събев.

Волята на Севда Асенова е толкова силна, че тя е способна да потиска физическата болка  и да се боксира до последния гонг на мача. На Световното първенство в Турция през май тази година българката получава силен удар в ребрата при втората среща на ринга, но стиска зъби и продължава до края, въпреки че Б. Георгиев я увещава да се откаже. Възхитителната Севда извоюва бронзов медал, превъзмогвайки  страданието, за което и дума не отрони до ден днешен.

„От 2016 г  играя със скъсани кръстни връзки“, сякаш между другото спомена за хроничната  си травма на лявото  коляно шампионката с воински дух. По пътя до бронзовото отличие на  шампионата в Турция тя е принудена да се сблъска с още едно тежко препятствие  – супервайзорът я кара да си свали наколенките още преди първия мач, без да посочи основание. Борислав Георгиев я окуражава, че е много добре подготвена, ще се справи, просто да не мисли за коляното, разказа треньорът. И Севда го показва – изиграва четирите мача без наколенки, пренебрегвайки болката в коляното.    

Севда  завърши 2022 г на ринга вчера с шампионска титла на републиканското първенство. Това е най-успешната година в кариерата ми, каза тя. От днес започва коледно-новогодишната й  ваканция, но пак ще тренира  с капацитет 50 на сто в клуба със Събев, уточни Б. Георгиев.

От 8 януари започва  подготовката за новия сезон. Първото голямо събитие е международния турнир за Купа „Странджа“, а през март е Световното първенство. Следват два международни турнира и през юни са Европейските игри в Полша, които са и първата квалификация за Олимпийските игри в Париж 2024. Хубаво е, че всички важни състезания са струпани в първата половина на 2023 г, за да може след това да планираме олимпийската подготовка, коментира Борислав Георгиев.      

.