Стефан Китов: Имахме успешен сезон през 2022 година,очаквам да имаме представител и на Олимпийските игри в Париж 2024

Стефан Китов: Имахме успешен сезон през 2022 година,очаквам  да имаме представител и на Олимпийските игри в Париж 2024

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ президентът на Българската федерация по тенис на маса  Стефан Китов благодари на състезателите за постигнатите резултати, като специално изтъкна резултатите на  Йоан Величков.

„В годината, когато отбелязваме 90 години от началото на любимия ни спорт, ви представяме постиженията на талантливите ни състезатели. Тя е една от най-резултатните години на младите ни тенисисти и на личните треньори на международното поле.

На Европейското първенство в Белград за кадети и кадетки, юноши и девойки, нашите състезатели постигнаха:

Отборно кадети – 5-о място

Индивидуално до 19 години – Цветелина Георгиева – 5-о място

Индивидуално кадети (до 15 години) –  Йоан Величков – 5-о място, кадетки – Сиделя Мутлу – 5-о място

Бронзов медал на смесени двойки кадети – Йоан Величков и Сиделя Мутлу

Бронзов медал на двойки кадети – Йоан Величков и Юлиян Ризачек (Австрия).

8-мо място на Йоан Величков на „Топ-10“ на Европа“.

Китов каза, че Йоан Величков и Стефан Димитров с треньор на националния  отбор Деян Георгиев и Сиделя Мутлу и Цветелина Георгиева с треньор на отбора Бейхан Емин, бяха наградени с парични премии от БФТМ.

„Тези успехи не са случайни. Участието на Полина Трифонова-Добрева на Олимпийските игри в Пекин и класирането ѝ сред 32-те жени в света, както и класирането на женския отбор за участие в Европейското първенство през 2023 г. е успешен завършек на 2022 г.

 Йоан Величков е трети в Европа и шести в света до 15 години, което е забележително на фона на доминацията на Азия в този спорт. Той вече е включен в националния отбор за мъже. Догодина ще направим силен турнир за младежи и девойки в Панагюрище”, каза Китов пред репортерите и допълни, че е оптимист, че ще класираме състезателка и на Олимпиадата в Париж при жените, но при мъжете нямаме шансове. Китов подчерта, че от тази година генерален спонсор на БФТМ е Efbet и фирмата ще помага на спорта през следващите три години.

Дамян Диков, изпълнителен директор на Фондация “София – европейска столица на спорта” връчи специален приз на Йоан Величков и обяви, че той ще бъде лице на кампанията през 2023 година.  

“Благодаря на всички хора, които са били до мен през всичките тези години, на моето семейство. Догодина ще бъде още по-трудно, защото вече влизам във възраст до 17 и до 19 години и ще се състезавам с по-големи от мен. Класиране на Световното първенство ще бъде трудно, но ще направя каквото мога”, каза Величков.

Националният селекционер Константин Парапанов заяви, че Величков вече е включен в националния отбор за мъже.

„Да се надяваме, че през следващите години ще израства, защото има желание да се развива и живее с тениса на маса”, каза Парапанов.

От федерацията обявиха, че са доволни от новата програма за финансиране на Министерството на младежта и спорта и обявиха, че ще направят петиция до Народното събрание тя да остане в сила поне за следващите осем години.

От края на декември БФ Тенис на маса  започва чествания по повод 90 години от основаването на този спорт у нас.