Щангистите изпращат добра година, въпреки, че се представиха под възможностите си на Световното първенство в Колумбия

Щангистите изпращат добра година, въпреки, че се представиха под възможностите си на Световното първенство в Колумбия

Такава оценка оценка дадоха днес в пресклуб България старши треньорът на националния отбор Иван Иванов и неговите помощници Пламен Братойчев и Радослав Атанасов. „Лично аз се надявах на 2-3 медала, бяхме близо, но това не се случи. В нашия състав само един състезател успя да направи четири успешни опита, другите са с по 2-3, а има и един с един успешен опит. Ще си направим изводите, но вероятно това е съвкупност от няколко неща”, коментира Иванов резултатите на отбора от 7 мъже и 2 жени на Световното първенство. В колумбийската столица Богота надпреварата за нашия отбор приключи с два медала в отделните движения – злато на Карлос Насар в изтласкването в олимпийската категория 89 кг и сребро на Божидар Андреев в изхвърлянето кат. 73 кг, също олимпийска категория за Париж 2024 г.  В двубоя останахме без отличие.

Треньорският екип подчерта, че различни са причините за неудовлетворителните резултати, но слабите постижения са били масови сред щангистите на другите държави.  “На Световното първенство масово имаше несполучливи опити, не само при нас. Може би това се дължи на голямата надморска височина“, допуска Р. Атанасов. Богота е на 2600 м надморска височина и климатът е влажен.   

За Карлос Насар решаващо влияние е оказала внезапната смърт на личния му треньор Илиян Илиев, смята Ив. Иванов.  

За Божидар Андреев, който се класира на четвърто място,  трябва да се наблегне на режима, той сваля постоянно и много килограми и трябва да разбере, че тренировката не свършва като излeзе от залата, каза личният му треньор Пл. Братойчев.

Ангел Русев /кат. 55 кг/ зае 6-о място в двубоя, но вдигаше с контузия, която не е отшумяла, сподели личният му треньор Р. Атанасов.   

Освен Ангел, Дейвид Фишеров /102 кг, олимпийска категория/ също е с травма, която му попречи да завърши участието си на Световното първенство. В същата категория Васил Маринов се класира на 9-о място.

„С оглед на това, че Световното първенство е първа олимпийска квалификация за Париж 2024 тези състезатели ще се подготвят за Игрите. Беше много важно да се участва в Богота, защото има задължителни състезания. Колкото и неуспешно да беше представянето ни, трябва да бъдеш в топ 10 на света. В олимпийските категории ние имаме четирима състезатели на ниво, които ще се борят за олимпийски квоти”, добави Иванов, визирайки Карлос Насар, Божидар Андреев, Васил Маринов и Габриел Маринов“, обощи Иван Иванов.  Габриел на 61 кг се класира 12-и с двубой от 279 кг и изравнено лично постижение.

Подготовката за предолимпийската 2023 г ще започне в началото на януари. В календара има 6 състезания, които са квалификация за Париж 2024 г, като ние трябва да участваме поне в 5 от тях. Първото изпитание е Европейското първенство през април в Ереван, Армения. През тази година националите завоюваха на Европейското първенство 5 титли , 1 сребърен и 2 бронзови медала. За Олимпийските игри квотите изцяло зависят от световната ранглиста, като подреждането е според резултатите от двубоите на състезанията, а не по точки, поясни Ив. Иванов. Освен че няма директно класиране за Игрите, според регламента във всяка категория може да има само един състезател от дадена държава.

За двете състезателки на Световното първенство в Колумбия – Галя Шатова и Надежда Мей Нгуен – старши треньорът изрази надежда те да развият своите възможности и да имаме участие на Олимпийските игри и при нежния пол.