Имаме десетина плувци с шанс за олимпийски квоти

Имаме десетина плувци с шанс за олимпийски квоти

Това заяви на пресконференция в Пресклуб „България“ след Световното първенство в 25-метров басейн в Мелбърн, Австралия,  генералният мениджър  на националните ни отбори по плуване Кристиян Минковски.

“Не искам да говоря с числа, но имаме десетина състезатели, които с добра подготовка  могат да се преборят за олимпийска квота”, заяви Минковски пред репортерите  и  постави висока оценка на представянето на българския състав. Плувците подобриха десет национални рекорда, и записаха участие в 5 щафети, като в надпреварата на 4х200 метра свободен стил мъже постигнаха исторически първи финал на световно първенство.. На 4х50м свободен стил и на 4х100м свободен стил плувците ни се класираха съответно на 9-о и 10-о място.На 4х50м микс и на 4х100м смесено мъже сме съответно 13-и и 14-и.  

“Представянето в Мелбърн е повече от успешно и отличен завършек на годината, което ме прави оптимист за следващата година. През март 2023-а започват състезанията за покриване на олимпийски нормативи. Първи ще участва Антъни Иванов на турнир в САЩ, като очаквам още тогава да вземе квота за Париж. Българската федерация по плувни спортове кандидатства за домакинство на олимпийска квалификация в София през април, като решението ще бъде взето до края на годината”, коментира Минковски. Кандидатстваме и за провеждане у нас на още две големи състезания – през май в Бургас за  Купата на кмета и през юни в София на отборен личен шампионат.

Националният селекционер не пожела да отличи отделен плувец за представянето му на шампионата в Мелбърн, а похвали целия колектив, който „показа израстване във всяко едно отношение. Всички са по-сплотени, по-близки, подкрепят се един друг по време на стартовете”, обобщи Минковски.

От федерацията изразиха мнение, че няма как да са доволни от резултатите на Йосиф Миладинов, но самият той сподели, че трябва да има промени в подготовката му. Състезателят тренира в Швейцария, но ще се включи в лагера на националния отбор в Одрин от 2 до 20 януари 2023 г.  

Минковски заяви, че резултатите на Петър Мицин доказват, че и у нас състезателите могат да се подготвят толкова добре, както и в най-реномираните плувни центрове в света. Той подчерта, че българските плувци са формирани като състезатели тук, благодарение на добрата работа на българските треньори, и затова са поканени да учат в престижни американски университети.

Генералният секретар на БФ плувни спортовеДимитър  Бобев определи представянето на нашите плувци в Австралия като историческо.

“Показахме, че имаме отбор, а не само индивидуални състезатели. Пробивът е исторически с 10 рекорда, финал и полуфинал, но винаги може и по-добре. Целта е да спечелим 6-7 квоти за Олимпиадата в Париж. Надяваме се и на щафетите, като право на участие на Олимпиадата ще добият първите 16 от дисциплина на Световното първенство в Катар през 2024 година”, каза Бобев. За Олимпийските игри в Токио първите 12 получиха това право.

Генсекът се надява на благополучна развръзка по случая с Антъни Иванов, който бе с временно спрени състезателни права заради три неявявания на извънсъстезателни допинг проверки в рамките на една година.

“Все още не е приключил случаят с Антъни Иванов, крайното решение беше отложено. Надявам се всичко да завърши благополучно и той да се подготвя спокойно за Игрите в Париж”, каза Бобев. Антъни завърши висшето си образование отвъд Океана, но още не е взел решение как ще продължи. До април ще се подготвя в Щатите, допълни Минковски.

Федерацията се надява да получи по-голям бюджет за следващата година, като се вземат предвид успехите през 2022 г.

Ръководителят на научно-приложната лаборатория към федерацията Михаил Качаунов заяви, че е направено много за оптимизиране на тренировките. „Сега разполагаме с всичко, което не ни отличава от европейските и световни отбори“, каза той.

.