След първата световна титла естетическата гимнастика и с първо признание за №1 на месеца

След първата световна титла естетическата гимнастика и с първо признание за №1 на месеца

Днес националният отбор по естетическа гимнастика за жени и треньорката Кристина Ташева получиха наградите за №1 на ноември – специално изработен плакет от “Burnit Sun System” и традиционния „Златен трикольор“ от пресклуб „България“. На церемонията присъстваха всички състезателки: Сияна Табакова, Карина Нейкова, Дария Капсъзова, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова, Сибила Кърпачева и Рада Куатли.

В редовната анкета на пресклуб „България“  сред спортните редакции световните шампионки от първенството в Грац, Австрия, които се пребориха за първата титла в историята на този спорт у нас,  оглавиха месечната класация с 13 гласа. На второ място с 6 гласа е националният отбор по ръгби, който записа втора поредна победа и първо място в Европейска конференция 1 Юг, трети с 5 гласа са баскетболистите от националния отбор за мъже, които победиха Кипър в предварителните квалификации за Европейското първенство в група F.

При гласуването за треньор на месеца разпределението на гласовете е същото – 13 редакции са избрали Кристина Ташева, 6 са предпочели треньора на ръгбистите Ромен Балмис и 5 са посочили треньора на баскетболистите Росен Барчовски.

След церемонията Мариета Дукова – основател и президент на федерацията по естетическа гимнастика – благодари специално за наградите и на медиите, оценили успеха на световните шампионки. Тя се обърна специално с думи на благодарност и към Радослава Димитрова – експерт в ММС– за подкрепата към красивия спорт, незаслужено пренебрегван години наред  доскоро. С помощта на министър Весела Лечева за Световното първенство в Австрия националният отбор по естетическа гимнастика получи целево 27 000 лв и за първи път родителите не плащаха от джоба си, за да отидат талантливите момичета на голямо състезание, подчерта Дукова. Радослава Димитрова сподели, че според новата програма за финансиране от ММС, утежняващите разходи за наеми и консумативи ще бъдат изключени от бюджетите на федерациите за спортно-състезателна дейност. Освен това, се предвижда отделна програма за финансиране на треньорите. Подходът към определяне на средствата за  различните спортове е диференциран, което също е нововъведение в интерес на състезателите, треньорите и федерациите