Валентин Димов: Отиваме с амбиция да спечелим историческия плейоф за влизане в Световна група I

Валентин Димов:  Отиваме с амбиция да спечелим историческия плейоф за влизане в Световна  група I

 На специална пресконференция в Пресклуб „България“  капитанът на националния отбор на България за Купа „Дейвис“  Валентин Димов  заяви пред репортерите, че е оптимист преди решаващото гостуване на Нова Зеландия в началото на идния месец. Нашият тим в състав Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Пьотр Нестеров на 4 и 5 февруари ще се изправи срещу домакините на твърдите кортове в Крайстчърч в търсене на историческа първа промоция за Световна група I на турнира.   

“Отборът се готви от няколко дни в София. Единствено Димитър Кузманов не е с нас, тъй като той остана да тренира в Австралия и ще се присъедини към състава директно в Нова Зеландия. Основният ни лагер ще бъде там. На място ще имаме 7-8 дни за аклиматизация и подготовка. Затова искам да благодаря специално на президента на федерацията  Стефан Цветков за осигурените възможно най-добри условия. Момчетата са добре, подготвят се отлично и са максимално мобилизирани. Срещата е историческа за България. С позитивна нагласа сме да покажем добър тенис и да победим. Благодаря на момчетата, че нагласиха така индивидуалните си програми, че да бъдат на разположение на националния отбор”, заяви Димов.

На теория  нашите тенисисти  имат предимство според класирането си в световната ранглиста, като лидерът на тима ни Димитър Кузманов е 182-ри в класацията на АТР, а Александър Лазаров е 304-ти.

За сравнение първата ракета на новозеландците е Аджит Раи, който е 455-ти в света, Рубин Стейтъм е 470-ти, а Киранпал Пану с 574-ти.

“Следим резултатите на новозеландците. Имаме информация, че в състава им сега е включен и един по-опитен играч, който не е участвал през миналата година. Подготвяме нашата тактика. На място ще получим и допълнителна актуална информация и ще можем да завършим разузнаването на съперника. Имаме стратегия според индивидуалните ни възможности и специфики. Не трябва да им позволяваме да покажат тяхната игра. Ако те са агресивни, ние трябва да бъдем контраагресивни, да намерим противодействие още от началото на мачовете и да обезвредим силните им страни”, обясни Димов и допълни, че  се работи от няколко години с нащата двойка (Донски и Лазаров). Резултатът се видя в срещата с Южна Африка. Има  и различни конфигурации. Димов каза, че има идея за мачовете на сингъл, но крайното решение ще го вземе на място, според това кой как се чувства. Желанието му е момчетата да изпитват удоволствие от играта си и да се наслаждават на корта. Ако това се получи, резултатът неизбежно ще дойде.

Димов няма да може да разчита на най-добрия български тенисист Григор Димитров, който за последно игра в националния отбор през юли 2015 година. В състава не е и третата ракета на страната в момента Адриан Андреев, 210-ти в световната ранглиста. 

“Водени са разговори с Григор Димитров. Нямаме договорка за този мач, но смятам, че при евентуална победа той ще успее да се включи в отбора за следващите ни срещи. С Адриан Андреев също сме във връзка. Всеки, който показва добри резултати и поставя България пред личните си планове, има място в състава. Смятам, че сега заминаваме с най-добрия възможен избор като отбор”,

Александър Лазаров сподели мнението си от новозеландските тенисисти, които е наблюдавал по време на участието си в турнира в Окланд преди Аустрелиън Оупън.

“Успях да взема участие на турнира в Окланд. Не се получиха нещата, но противникът ми беше в много добра форма. Не е лесно, защото условията са много различни. Часовата разлика е кошмарна – 11 часа спрямо София. Влажността те удря още от самото начало. Гледах много внимателно мачовете на някои от новозеландците, срещу които играем. Те не са за подценяване, първата им ракета за малко щеше да мине квалификациите на турнира,  а в тях участваха силни играчи – първи поставен в квалификациите беше Лехечка, който сега играе четвъртфинал на Аустрелиън Оупън. Като място и държава е страхотно. Не трябва да подценяваме противника, въпреки че като ранкинг всички сме по-високо от тях. Играем на техен терен, с тяхна публика, а те са много емоционални и се раздават докрай. Трябва да дадем всичко от себе си и да бъдем максимално концентрирани, защото фаворити няма, може да се случи всичко. Доста са агресивни, обичат да играят на мрежата, не седят отзад, което на твърди кортове е нормално”, заключи Лазаров.

Съотборникът му  Александър Донски заяви емоционално:
“Знаете, че съм роден в САЩ, израснал съм в Канада, но сърцето ми е българско. Ще направя всичко по силите ми, за да оправдая доверието на капитана на отбора”, каза той.

Пьотр Нестеров също благодари за доверието и че за него е чест да играе за България.