Венцеслав Стефанов: Ако ми дадат 37 милиона за 1 година ще направим нашия стадион за чудо и приказ

Венцеслав Стефанов: Ако ми дадат 37 милиона за 1 година ще направим нашия стадион за чудо и приказ

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ преди подновяването на пролетния полусезон в efbet лига президентът на Славия Венцеслав Стефанов  говори по актуални въпроси за футбола у нас, като засегна множество теми.

За трансфера на  Кемело Нгуена в Рига В. Стефанов каза, че  условията са били много добри за футболиста, добри и за Славия.

„Днес лети, всичко е договорено. Той е добър футболист и ще се изяви. Това дава възможност на старши треньора и ръководството на отбора да дадат шанс на младите момчета, които бяха на подготовка, да получат място в първия отбор. В България се раждат талантливи деца, на които трябва да бъде даден шанс. Ръководството на Славия винаги е подкрепяло това. Така Славия ще върви нагоре, а и ще има кадри за националния отбор. Всичко друго е търчи-лъжи, както викаше баба ми. Взимаш някого, идва, свършва му договорът, заминава си, идва следващият чужденец и нищо не се получава“.

Стефанов поясни, че за момчетата от щколата на Славия Мартин Георгиев е много добър пример. Той се развива добре в Барселона, ръководството е доволно от неговото представяне,но е съгласен с бащата на Мартин, че му е рано да говори пред медиите

 Президентът на „белите“ подчерта, че уважава много  Станимир Стоилов, но на негово място не би провел подготовката  на отбора в Дубай.

„Ако Левски беше Лудогорец или клуб, който може да си позволи всичко това нещо, окей. Когато си на изкуствено дишане и ако не са феновете, не можеш да продължиш, и дължиш десетки милиони на държавата, аз лично нито бих отишъл в Дубай на подготовка, нито бих задържал еди-кой си. Доколкото знам те продадоха най-добрия си футболист, за кои други говорят, нямам представа. Аз си спомням Левски на Гунди, Сашо Костов, Соколето, помня и Левски на Наско, Боби, Гибона. Помня този Левски и свалям шапка на този Левски. Това, което гледам сега, не е нито Левски, нито ЦСКА. Това е едно подобие на Лудогорец, които събират футболисти от кол и въже. И ги правим национални герои, едва ли не. Дано българите се отърсим от тази чуждопоклонническа зараза, трябва да гледаме в нашето стадо“.

Стефанов подчерта, че имаме безкрайно талантливи деца, на които не се дава шанс, а се пробутват някакви чужденци заради мениджърски или треньорски интереси.

„Това е мое мнение, за 28 години съм минал по същия път. Страшно много таланти сме пропилели, апелирам към моите колеги да ограничим до минимум това нещо. Мартин Георгиев на мача Славия – Лудогорец направи Текпетей сам да си говори. Накрая онзи го удари и вместо да го изгонят, изгониха нашия. Спомняте ли си? А, браво. Едно време се играеше и на сгурията, идваха ожулени, свършва мачът, три кебапчета и айде. Сега искаме отопление на стадионите, хубаво е това нещо. Прав е Мъри, по-добре да се играе на такъв терен, ама като няма риба и ракът е риба. Как толкова години сме играли, не сме Дубай, не сме и Англия. Нека се простираме колкото ни е чергата, в Славия така правим. Щастливи сме, че младите момчета в Славия дават всичко от себе си за клуба. Гордея се с всички деца. Възпитани, умни деца, няма татуировки – в Славия се възпитава едно добро поколение!“

Президентът на „белите“коментира и амбициите на Локомотив Сф да отстрани Славия в предстоящия двубой за Купата на България.

„Ако един треньор няма амбиции, за какво е треньор? Прав е Станислав Генчев да иска Купата, всеки има амбиции. Да, това е най-прекият път към Европа, но нека всичко се реши на терена. Никога няма да кажа, че искам Славия да загуби. Баща ми ще се обърне в гроба, ако кажа такова нещо. Ще видим, каквото сабя покаже“.

По темата за построяването на нов национален стадион В. Стефанов бе категоричен:

„Темата за стадионите е една болна тема. Преди 60 години съм идвал на стадион „В. Левски“  да гледам България – Бразилия , това беше светиня. Но е задължително да се направи нов, модерен стадион. Това, което се случва в Пловдив, това, което евентуално може да се случи на “Армията”, е замазване на очите. Държавата трябва да построи Национален стадион. Много милиони са отишли в канала за Сульо и Пульо, къде са тия пари, не знам.Срам ме е, че в Скопие има стадион за чудо и приказ, а ние  тук се чудим какъв претекст да измислим, че  нямаме такъв  стадион. Трябва един човек с панталони да застане и да каже, че започва да се строи, стига документите да са изрядни. Цялата спортна общественост ще го боготвори. Преди да дойдат на власт всичко обещават, като дойдат – забравят. Националният стадион трябва да бъде в София. Може да е в покрайнините на София, но в София. Как може Националният стадион да е в Хасково или Чешнегирово. Като идват националните отбори, кацат в София, няма да кацнат в Разград. Националното радио къде е? Национален стадион в Пловдив или Пазарджик… Ако търсим центъра на държавата, да кажем Търново, но не става“.

Стефанов заяви, че на  България й трябва ръководител  като Виктор Орбан.

„Знаете ли колко спортни съоръжение е построил той в Унгария. Те даже нямат море. Откъде Унгария има повече пари от България? Някой да ми обясни. Нефт ли имат, злато ли имат? Нищо нямат, и море нямат. Трябва да разберем защо нямаме  национален стадион,  отопление на стадионите, защо в училищата няма повече  зали и време за спорт. На “Славия” направихме ремонт на залите за баскетбол и волейбол, иначе нямаше къде да отидат да тренират децата. Срам е, че държавата нехае по тези въпроси“.

Президентът на Славия бе категоричен, че с парите, които се дават за стадион в Пловдив, ще построи в „Овча купел“  за една година прекрасен стадион.

„Пловдив ли? Малко ме интересува Пловдив! Там кацнаха на гребана на вълната, хванаха Борисов, даде им някакви пари. Ако на Славия дадат 37 милиона лева, подписвам се пред всички, че за една година ще направя кокетен стадион и ще пеем. Всичко е до управлението на средствата. 37 милиона лева… Ееееее…. Ботев (Пловдив) и Локомотив (Пловдив) добре, а ние другите не сме ли хора – Пирин (Благоевград), Славия, Локомотив (София), Спартак (Варна), Черно море, Ботев (Враца), Етър…“

На въпрос кои отбори според него ще се борят за титлата и кои за оцеляване в лигата, Стефанов каза:

„Ще е трудно в първенството на Спартак (Варна), Пирин, Ботев (Враца), а Хебър (Пазарджик) мисля, че ще се измъкне. Спартак е в доста тежко положение, Херо дано пък е магьосник. Очаквам битката за титлата между ЦСКА и Лудогорец да се ожесточи. Но според мен финансите, базата, футболистите са на страната на Лудогорец. Само те сами могат да се “самоубият” и да не станат шампиони. ЦСКА е ЦСКА, марка, моите уважения, но има разлика в класите. Аз искам всяка година различни отбори да са шампиони, но на този етап няма как да стане“.

Накрая на пресконференцията Стефанов заяви, че не е поставял цели на Славия в шампионата.

„Не съм поставил цел на Славия, но играчите много добре знаят, че искам да играят футбол, да дават всичко от себе си, да играят за победа – без значение дали е срещу Лудогорец, или е срещу Спартак (Варна). Искам битка. Където се класираме, там. Срещу ЦСКА и Арда (Кърджали) бяхме ограбени, сега трябваше да сме с шест точки отгоре. Искам, който спечели титлата, до го направи заслужено, а не както казваше Христосков едно време с чики-рики”, заключи Венцеслав Стефанов.