Ивайло Иванов получи премия от федерацията, пропуска Европейската купа в София заради контузия

Ивайло Иванов получи  премия от федерацията, пропуска  Европейската купа в София заради контузия

Днес в пресклуб „България“ капитанът на националния отбор по джудо Ивайло Иванов бе награден с премия от президента на федерацията доц.д-р Румен Стоилов и вицепрезидента Даме Стойков. Двамата ръководители осигуряват допълнителен финансов стимул за всеки медал от международно състезания вече 5 години откакто поеха кормилото на този боен спорт. На турнира „Гран При“ в Португалия в кат 90 кг Ивайло записа пет пълни победи с ипон, като на финала грабна златото срещу олимпийския бронзов медалист от Токио Кристиян Тот

. „В Португалия бях много спокоен, работим върху това, работим професионално. Получих правилните съвети от Ален Шмид. Той ми каза, че няма значение дали съм първи или втори, важното е да си свърша работата. И нещата се случиха по най-добрия начин. Бях добре подготвен, физически и психически се чувствах много силен“, добави Иванов.

Мениджърът на тима Ален Шмит очаква България да класира 4-5 състезатели за олимпийските игри в Париж 2024.„Ивайло е професионалист. Иска да учи и да се развива. Той работи всечки ден и иска да бъде шампион. Аз една година съм в България, но виждам голям потенциал в националния отбор. Ако всеки взема пример от Ивайло, ако тренира всеки ден, ще има успехи в джудото. Аз лично очаквам, България да има 4-5 състезатели на олимпийските игри в Париж“, каза Шмид. В момента, след успеха в Португалия, Ивайло Иванов е 18-и в олимпийската ранглиста и 30-и в световната.

Тази събота и неделя той ще пропусне Европейската открита купа в София поради контузия. „Получих удар в коляното по време на турнира в Португалия. Не е сериозно, но преценихме с треньорския и с лекарския екип да почивам около 15 дни. Не искаме да рискуваме, а да се съсредоточим върху големите състезания тази година. Трябва да се възстановя физически и психически“, каза европейският вицешампион. Той се надява още в края на другата седмица да се чувства добре и да участва на турнира „Гран шлем“ в Израел.

В нашата столица ще пристигнат над 400 джудисти от различни континенти, тъй като Европейската купа е открита. Надпреварата е в в събота и неделя в зала “Арена Асикс”. България ще бъде представена от 40 състезатели, сред които Янислав Герчев, Денислав Иванов, Марк Христов, Борис Георгиев, Ивелина Илиева, Габриела Димитрова. Надпреварата е олимпийска квалификация за Париж2024. „Очертава се много силно състезание“, коментира доц. Р. Стоилов.

Той засегна и темата с финансовото състояние на федерацията. Утвърден бюджет от ММС все още няма, тъй като и държавата няма нов бюджет за настоящата година. Има проектодоговор и след като бъде подписан, ръководството на министерството е уверило, че след 2 седмици ще има паричен превод към федерацията, поясни доц. Стоилов. Той похвали добрата комуникация между ръководството на ведомството и федерацията. Всеки спорт си има специфика, в джудото тя се изразява в дългия квалификационен цикъл, когато се печелят точки за олимпийската ранглиста. Той приключва месец преди Олимпийските игри. А състезания има всеки месец. Ето защо без добро финансово осигуряване няма как да имаме участници на Игрите. „В момента имаме четирима състезатели в квотите, но ако те пропуснат само три състезания, отпадат“, поясни президентът на БФ Джудо. Той направи равносметка на приходите и разходите за 2022 г в частта само за спортна дейност /б.а. без МТО и другите съпътстващи разходи/: държавата е отпуснала на федерацията 420 хил. лв, а са близо двойно повече похарчените пари – 800 хил. лв. Разликата е покрита с допълнителни избънбюджетни средства, осигурени от доц. Стоилов и Д. Стойков. „С цел икономия смятаме да тренираме възможно най-много на „Дианабад”, добави доц. Стоилов. Утре от 13 ч ще се проведе Общо отчетно-изборно събрание на федерацията, на което се очаква делегатите с голямо мнозинство да гласуват за нов 5-годишен мандат на сегашното ръководство.

All reactions:44