Купа "Дейвис": Прощъпулникът ни в 1-ва група е срещу Казахстан

Купа "Дейвис": Прощъпулникът ни в 1-ва група е срещу Казахстан

На специална пресконференция в Пресклуб „България“ националите ни за Купа „Дейвис“ Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Пьотр Нестеров заедно с капитана на отбора Валентин Димов за историческото си класиране в Световна група I получиха специален подарък – Алманаха „Тенис през три века“.

Националите ни  спечелиха промоция за първи път в историята за Световна група I, след като надделяха над Нова Зеландия с 3:1 в Крайстчърч през уикенда, а през септември ще са домакини на Казахстан  в дебюта си на това ниво на отборния турнир. Мачовете ще се играят на 15 и 16 или 16 и 17 септември тази година, като датите ще бъдат уточнени допълнително. Българската федерация по тенис ще може да избере къде и на каква настилка да се играят мачовете. Ако България победи Казахстан, ще получи правото да играе за място на Финалите на купа “Дейвис” през 2024 година.

Капитанът на тима Валентин Димов заяви пред репортерите, че е оптимист за представянето на отбора.

“Нямам как да очакваме лесен противник в Световна група I. Колкото по-нагоре се изкачваш, толкова по-трудно става. Това е нормално. Мисля, че Казахстан е преодолим съперник. Хубавото е, че сме домакини и имаме право на избор на настилка. Ще играем на клей, най-вероятно на кортовете на Националния тенис център в София. Ще трябва да направим оптимална подготовка, за да ги преодолеем. Няма да бъде леко, но вярвам, че ще имаме подкрепата на всички тук. На хартия нещата са едно, но в Купа “Дейвис” отборния дух и желанието за победа са определящи. А ние сме показали, че сме силни в това отношение и затова съм оптимист”, заяви Димов.

Отборът постигна  успеха в Нова Зеландия в отсъствието на най-добрия ни тенисист Григор Димитров, но капитанът на “трикольорите” се надява той да подсили състава за двубоя с Казахстан през септември.

“Всички ще положим необходимите усилия, ще проведем разговори и се надявам Григор да дойде и да играе през септември. Смятам, че шансовете това да се осъществи не са малки. Ако стане, ще бъде голяма подкрепа за целия отбор и ще повиши шансовете ни за победа”, каза Димов.

Капитанът не пропусна да похвали Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Пьотр Нестеров и Александър Донски за победата в Крайстчърч.

“Много сме щастливи и горди от постигнатия успех. Момчетата показаха добра и сърцата игра, огромно желание и себераздаване. Всеки се раздаде максимално по време на лагера и след това на мачовете. Всички от екипа положиха усилия, за да стане този резултат факт. А не беше лесно, защото условията бяха много тежки и заради часовата разлика, и заради променливото време. Радващо е, че успяхме да се приспособим, а момчетата за пореден път се доказаха като професионалисти и се справиха с всички предизвикателства”, поясни Димов.

Първата ракета на националния отбор Димитър Кузманов каза, се надява на сериозна подкрепа в срещата с Казахстан.

“Няма как да бъде лесно. Много исках да бъдем домакини в първия ни мач в Световна група I и хубавото е, че ще играем пред родна публика. Надявам се доста хора да дойдат и да ни подкрепят, а ние да ги зарадваме. Но има много време дотогава. Най-важното е да се съхраним максимално физически и психически за септември, за да можем да покажем това, на което сме способни”, каза Кузманов.

Той добави, че заминава за Индия, където ще играе в няколко международни турнира.

Александър Лазаров подчерта, че е много доволен от отборния дух и от подкрепата, която всички си оказват.

„Ако някой не се чувства добре психически, другите го подкрепят и това му дава сили. Този отборен дух много ще ми липсва. На турнирите аз пътувам сам, заявил съм участие  в няколко турнира в Турция, но не знам дали ще се проведат. Надявам се на мача с Казахстан да дойдат да ни подкрепят много хора, тъй като миналата година срещу ЮАР зрителите бяха малко“.

Александър Донски заяви, че всички са се раздали докрай в мача срещу Нова Зеландия и са много доволни от победата и историческата промоция в Световна група I. Той поясни, че през февруари ще участва в няколко турнира в Тунис и че ще се подготвя много сериозно в предстоящите месеци, за да бъде в максимално добра форма за двубоя с Казахстан.

Пьотр Нестеров подчерта, че е много горд, че е част от този отбор на България. В следващите седмици ще се подготвя в страната, а след това ще прецени в кои международни турнири ще участва.