Доброволците ни помогнаха за спасяването на 31 човека в Турция, държавата не им подава ръка

Доброволците ни помогнаха за спасяването на 31 човека в Турция, държавата не им подава ръка

Националната асоциация на доброволците в България изпрати два екипа в Турция  в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения на 6-и и 7-и февруари.  Нашите спасители са действали в Кахраманмараш, Хатай и Антакия, като са издирвали оцелели, а след това е идвал екип с тежка техника, който да извади хората изпод развалините. Така са спасени 31 човека, обявиха днес в пресклуб „България“ от организацията.

„Първо заминаха 27 души по суша с дарени превозни средства плюс двама доброволци  с кучета и още двама с линейка. На следващия ден отпътуваха още 20 човека“. Това съобщи председателят на Асоциацията Явор Цветков. В пресконференцията участваха  представители от хуманната мисия.  Това са смели мъже от „Доброволно формирование – София“, „Аварийно спасяване – Пловдив“, „Пещерно спасяване – Пловдив 112“, Доброволно формирование „Мейдей“, Доброволно формирование – Русе, както и доброволец от Тополовград.

„Ние отправихме апел за помощ, но не знаехме какъв ресурс ще ни трябва – храна, медикаменти, гориво и др. Получихме над 270 дарения от граждани и фирми, общо 83 773.34 лв, като най-голямото е 30 000 лв от една фондация. До момента са изхарчени 25 000 лв, като сумата няма да надхвърли 30 000 лв. Турция ни облекчи като премахна плащането на тол такси и винетки за нас, а два от нашите мобилни оператора премахна таксите за роуминг. Други над 100 доброволци организираха 22 пункта в цяла България за осигуряване на хуманитарна помощ. Изпратихме един тир в Сирия, подготвяме още един за Турция. Фирма дари храни за 90 000 лв, сега подготвяме 2 тира с отоплителни уреди“ , каза още Цветков.

Подвигът на нашите спасители беше огромен, обобщи Цветков и изрази надежда следващия път при необходимост, доброволците-спасители да могат да реагират на мащабна бедствена ситуация. За целта е необходимо създаването на специален модул доброволци, които да са подготвени да следват разписани процедури, както и да разполагат с оборудване.  Останалате 50 000 лв от дарените пари ще отидат за тази цел – ще бъде закупена екипировка, за да могат доброволците да тръгнат веднага в случай на необходимост.  Сега някои доброволци са тръгнали към южната ни съседка с летни палатки и с екипировка от спортния магазин, стана ясно от думите на Цветков. Необходимо е обаче държавата да подаде ръка на Асоциацията като регламентира подкрепата и обучението на доброволците в Закон за доброволчеството, който още не е видял бял свят. В този закон трябва да фигурира и освобождаването на доброволците от работодателите им за времето на спасителната мисия. „Ние не искаме просто държавата да ни дава пари, искаме признание“, заяви Георги Влайков – ръководител на първия екип. „Над 800 сгради в Кахраманмараш бяха паднали. Технически бяхме снабдени с куче и микрофон“, сподели той.  Аз ще запомня за цял живот благодарността и гостоприемството на хората“, добави Влайков.

„В Хатай и Антакия цареше анархия. След 40 часа успяхме да си намерим място за бивакуване. Ние вадим хора от пещери и пропасти, но липсата на стиковане между държавите, между България и Турция, ни забави много и просто маркирахме тела“, разказа Димитър Христов от пещерно спасяване.