20 хил. лв за световен шампион от БФ Джудо, 2 хил. лв взе Марк Христов за медала от Големия шлем в Тел Авив

20 хил. лв за световен шампион от БФ Джудо, 2 хил. лв взе Марк Христов за медала от Големия шлем в Тел Авив

За титла 20 хил. лв , за сребърен медал 15 хил. лв и 10 хил за бронз ще връчи БФ Джудо на състезателите, които стъпят на почетната стълбичка на Световното първенство за мъже и жени в Доха, Катар. Събитието е от 7-и до 13-и май.  Парите за премиите са осигурени от спонсори.

Това обяви днес в пресклуб „България“ президентът на федерацията доц. д-р Румен Стоилов. От 2017 г, когато той и вицепрезидентът на централата Даме Стойков поеха кормилото на джудото, всеки медалист от Световни, Европейски първенства, Световни купи, турнири от Голям шлем и Гран При получава финансов стимул от федерацията.  „Винаги ги стимулираме като признание за техния труд“, каза доц. Стоилов, който днес връчи 2 хил. лв на Марк Христов за спечеления бронзов медал преди седмица в турнира от веригата Голям шлем в Тел Авив. Това е първо отличие от състезание от този ранг за джудиста, който е европейски шампион до 23 г и бронзов медалист от Европейското първенство за мъже 2022 г.

На татамито в израелската столица в кат. 73 кг Марк записа 4 победи от 5 срещи, като на малкия финал срази с ипон шампиона на Панамериканските игри  Магдиел  Естрада от Куба.  „Всяка загуба си има и добрата страна“, коментира днес Марк Христов изпуснатата на косъм победа за една наказателна точка на ¼ финала срещу носителя на бронзов олимпийски медал от Токио Цогбаатар Ценг от Монголия.  Сега амбициозният талант дава задачи на по-младите в залата по време на тренировки да изпълняват определени техники от стила на монголския ас, така че да работи върху своето усъвършенстване. Така ползата е взаимна, смята Марк, който успя да постигне успех на турнира от Големия шлем само седмица след разочарованието от представянето си на Европейската купа в София. Силната мотивация да трансформира болезненото чувство в енергия за високо постижение дава резултат, убеден е джудистът.  „Още на 16 години, като се борех с конкурентите ми по лагери, забелязах, че се чувстват застрашени.  Така че с течение на времето се надявам да се чувстват все по-застрашени“, сподели Марк.

„Ако съм здрав, смятам, че мога да спечеля медал на Световното първенство“, сподели европейският шампион и медалист. Това е и цел №1 през тази година. В средата на март федерацията е договорила лагер в Чехия. А в края на март и началото на април има 2 турнира Голям шлем в Тбилиси, Грузия и в Анталия, Турция. След това в Турция ще има голям международен лагер с целия световен елит.  Подготовката преди Световното първенство в Доха ще завърши с лагер у нас. В националния отбор състезателите са в прилично здраве, като изключим Янислав Герчев, на когото му предстои преглед и лечение във Франция. Двукратният европейски вицешампион  в кат. 60 кг страда от болки в ръцете, причината за което засега е неясна, поясни доц. д-р Р. Стоилов.