Федерацията по хокей на трева помага на Спешъл Олимпикс за първо отборно участие на Световните игри

Федерацията по хокей на трева помага на Спешъл Олимпикс за първо отборно участие на Световните игри

За първи път тази година хокеят на трева ще бъде включен в Световните игри на Спешъл Олимпикс , които за хората с интелектуални проблеми са равнозначни на Олимпийски игри . До началото на събитието през юни в Берлин остават точно 100 дни. България е сред 6-те страни, поканени да участват от Международната федерация по хокей /МФХ/. Страната ни заслужи признанието на световната централа, тъй като родната федерация /БФХТ/ има принос за развитието на хокея в Югоизточна Европа, в. т. ч. и инициативи за хората с ментални увреждания, сподели в пресклуб „България“ изпълнителният директор на БФХТ проф. Антонио Антонов, който е и главен треньор на националните отбори.

Федерацията е разработила цялостен проект за развитие на спорта за хора с увреждания, който е внесен в ММС и предстои да бъде разгледан. Той е насочен към децата, подрастващите и младежите с интелектуални затруднения. Проф. Антонов очаква документът да бъде одобрен и съответно да бъде финансиран.

За първи път българска федерация търси за съдействие Спешъл Олимпикс, а не обратното, както досега беше при другите спортове, заяви директорът на Спешъл Олимпикс България Христо Христозов, който връчи на проф. Антонов специална награда в знак на благодарност. Атлетите на Спешъл Олимпикс практикуват плуване, лека атлетика, бадминтон, баскетбол, конен спорт и др.

Отборите по хокей на трева на Световните игри на Спешъл Олимпикс ще покажат уменията си в демонстрационен формат, като за нашия отбор са подбрани да се подготвят 11 момчета и 4 момичета от Пловдив и Асеновград. Треньорите по хокей Димитър Георгиев и Георги Ангелов от Центъра за приобщаващо образование – Пловдив провеждат занимания два пъти седмично. Вече 10 седмици върви подготовката на момчетата и момичетата и те много добре се адаптират, казаха двамата специалисти. Тихомир Иванов изрази радост, че е избран за отбора. А вратарят Мариан Баташки е доволен, че се е научил на дисциплина.

След Световните игри идеята е да се направи мрежа в цялата страна от отбори по хокей на трева с деца с ментални увреждания, стана ясно още от думите на треньорите. Доц. Стефка Джобова – преподавател в НСА и спортен директор на Спешъл Олимпикс България подчерта, че подобно на другите отборни спортове, и хокеят се отразява положително както на физическото, така и на умственото здраве на хората с увреждания. Адаптираният хокей за тези хора е още една възможност за тяхното приобщаване. Доц Джобова изтъкна, че младите кадри – учители по физическо възпитание и треньори, които излизат от НСА, имат нагласата и уменията да работят с деца с умствени увреждания, така че да ги приобщават към здравите деца. В потвърждение на тези думи програмният координатор на Спешъл Олимпикс България Диана Банчева съобщи, че през 2022 г в училищата са организирани над 70 спортни прояви с участието на деца с ментални проблеми.

В помощ на децата с ментални проблеми като партньор на БФХТ е София Интернешънъл Ротари клуб. Организацията е пренасочила средства от един замразен проект преди 4 години към създаване на отбор по хокей с деца с ментални увреждания към БФХТ. Румен Русинов от Ротари клуб заяви, че финансовата подкрепа ще продължи и ще се радва да види децата на Световните игри на Спешъл Олимпикс.