Aлберт Попов с пета"Златна България", трети"Златен трикольор"за Ивайло Борисов

Aлберт Попов с пета"Златна България", трети"Златен трикольор"за Ивайло Борисов

Най-класният ни скиор от последните три десетилетия Алберт Попов днес получи традиционната „Златна България“ и подаръчен ваучер от Пампорово АД. За пети път от 2019 г. талантът на белите писти бе коронясан за спортист на месеца в анкетата на пресклуб „България“ сред спортните редакции. Третото място в слалома от Световната купа в Палисадес Тахо, САЩ, донесе на Алберт 23 от общо 25 гласа за февруари. По 1 глас имат носителите на Купа „Странджа“ по бокс при жените и мъжете – Станимира Петрова и Радослав Росенов.

В подреждането при треньорите личният наставник на Алберт Ивайло Борисов води с 10 гласа и получи традиционния Златен трикольор. Специалистът е избран за треньор на месеца от медиите и през януари 2019 г и през февруари 2022 г. Втори в подреждането за миналия месец със 7 гласа е капитанът на националения отбор за Купа „Дейвис“ Валентин Димов, следван с 6 гласа от старши треньора на националния отбор по сабя за жени Ивайло Воденов. След него с 2 гласа е наставникът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски.  

 “Благодаря за признанието към Алберт от спортните журналисти. Трудно може да се даде оценка на постигнатото от него, защото то е страшно много. В ранглистата на слалома има 6000 мъже и да си  сред първите 15 в генералното класиране за Световната купа е изключителен резултат.  Това, което Алберт прави като реклама на България и на зимните спортове, е огромно. За нас сезонът е много успешен, резултатите са налице. Пожелавам на Алберт да е здрав, много хубави моменти му предстоят, да е все така мотивиран”, обобщи след церемонията вицепрезидентът на БФ Ски Георги Бобев.

“Благодаря за това, че оценихте нашия труд през годината. Сезонът беше много добър, изпълних моя детска мечта с подиума, изпълнихме поставените цели. Това, че има растеж е много важно, позитивно и смятам, че може да постигнем много повече в бъдеще. Пожелавам си да сме здрави, да имаме хубава подготовка и да постигнем добри резултати още от началото на следващия сезон. Очаквам с нетърпение да стана баща и малкото човече да преобърне живота ни”, каза Алберт Попов броени дни преди голямото събитие.  

“Сезонът отмина, доста успешен беше за нас. Изключително сме щастливи”, сподели треньорът Ивайло Борисов. „Сега е време за благодарности,“  добави специалистът и благодари на БФ Ски, на ММС, на семейството си и на своя възпитаник, че го търпи. Борисов обясни, че планът за подготовка за следващия сезон е ясен. „Имаме още малко дни на сняг, после идва почивка и преди края на април започваме кондиционната подготовка. От август сме на сняг“, разказа треньорът. Той допълни, че целят период преди ски сезона ще бъдат с Алберт на същите места както миналата година, но се надяват времето да е благосклонно и да има сняг.

Алберт бе категоричен, че е наясно какво трябва да промени, за да повиши още нивото си, за да стигне до победа в Световната купа: „Промяната няма да е драстична. Дори този сезон можех да имам победа. Конкуренцията е страхотна, всяко състезание е различно. Ще вървим в същия дух, ще се опитаме да подобрим физиката, малко техниката и бързината, другото е късмет и здраве. На състезание всеки трябва да рискува, за да победи. Така правя и аз, затова отпаданията не ме отчайват, а напротив – мотивират ме”, каза алпиецът.

„В началото на сезона бяхме екип от 5 човека, един ни напусна“, сподели още Ив. Борисов. Страни като Норвегия, Швейцария имат екип за всяка дисциплина. Отборите им са големи, а бюджетите – огромни. Швейцарската и австрийската федерация имат по 100 млн. евро годишен бюджет, нашият е 1,5 млн. евро за четирите спорта /алпийски ски, ски скок, ски бягане и сноуборд/, подчерта Георги Бобев.

От петък до неделя тази седмица България за първи път ще е домакин на Световно първенство по сноуборд за юноши и девойки в Банско. Ще разчитаме на 10 състезатели. От понеделник ще започне Държавно първенство по алпийски ски.