Без Боряна Калейн на Световната купа в София, Весела Димитрова получи за 5-и път наградата на в. Труд за "Треньор на годината"

Без Боряна Калейн на Световната купа в София, Весела Димитрова получи за 5-и път наградата на в. Труд за "Треньор на годината"

От 31 март до 2 април  в София ще се проведе Световната купа по художествена гимнастика, каза на пресконференция в Пресклуб „България“ генералният   мениджър на БФХГ Росина  Атанасова. Тя поясни, че в първите два дни състезанието е от 11 до 19 часа, а в неделя  финалите са от 13 до 19 часа.

„На Световната купа в София ще се състезават най-силните гимнастички и най-добрите ансамбли. При отборите ще участват 14 състава без Мексико и Азербайджан, които са с контузени състезателки. При жените индивидуално има подадени 53 заявки. Сред отсъстващите по известни гимнастички са Дария Атаманов (Израел) и Дария Варфоломеев (Германия), които също са с травми.   Отново ще има Кралица на красотата, която ще получи корона.Ще има и томбола с награди за публиката. Билетите за Световната купа вече са в продажба”, допълни Росина Атанасова.

Главният мениджър на националния отбор индивидуално жени Бранимира Маркова каза пред репортерите, че Боряна Калейн няма да участва на Световната купа. Вчера тя е провела много добра първа тренировка, но на втората следобед се е почувствала зле.  Калейн е поискала разговор с Маркова и е изявила желание да почива до края на седмицата.

“Световната купа е едно от най-вълнуващите състезания за нас през сезона. Първоначално трябваше да участват Стилияна Николова и Боряна Калейн. Вчера Боряна проведе много добра първа тренировка, но прекъсна втората, тъй като не се чувстваше добре и заяви, че се нуждае от почивка. Затова  вместо нея в София ще играе Ева Брезалиева”, каза Бранимира Маркова и подчерта, че Калейн не е контузена, а просто има нужда от почивка. Тя допълни, че е доволна от представянето на българките от началото на сезона.

“Предстои много тежка година за всички. Представянето на Стилияна Николова върви много добре, Ева Брезалиева има по-малко опит, но също играе добре. Татяна Воложанина и Магдалина Миневска ще играят на турнира  „София къп“, а в последния момент ще реша дали третата гимнастичка да бъде Боряна Калейн или Ева Брезалиева. При Стилияна не смятам, че трябва да се правят промени в съчетанията в момента, тя трябва само да надгражда. Ева игра много добре в Марбея, направили сме много леки корекции в нейните композиции”, каза още Маркова.

Старши-треньорът на националния ансамбъл Весела Димитрова разкри, че има промени в съчетанието с пет обръча.

“Засега промени в състава няма, има промени в едно от съчетанията. Направихме коренции в композицията на обръчи след Атина. Момичетата са много мотивирани. Не стартирахме блестящо на Световната купа в Атина, но ние имаме квота за Париж и тази година върховата форма ще бъде на Световното първенство в Испания през август. Световните купи са само етапи в подготовката. Тренировките вървят нормално, има  известно напрежение като преди всяко състезание, но те ще се справят. Бяха разочаровани, че останаха втори в Атина и сега ще дадат най-доброто пред българска публика”, каза Димитрова и допълни, че единственото нещо, което му трябва на ансамбъла, е да си изиграе съчетанията. На гимнастичките им  трябва  време, за да ги отработят. Вече е видяла другите отбори и според нея всички изключително много са напреднали и  конкуренцията ще бъде много сериозна.

От 7 до 9 април столицата ще бъде домакин на силен международен турнир “София къп” за жени и за девойки, за който също  има голям интерес. Надпреварата ще бъде в зала “София”.

“14 ансамбъла ще участват при девойките, без Естония и Азербайджан. Индивидуално девойките са 76, жените също са много. Ще бъде дълго и много оспорвано състезание. Входът е свободен, а финалите са в неделя, 9 април. Ще има награден фонд и “Мис турнир”, каза  пред репортерите вторият вицепрезидент на БФХГ Невяна Владинова.

Преди началото на пресконференцията наставникът на ансамбъла Весела Димитрова беше наградена за Треньор номер 1 на 2022 година в анкетата на вестник “Труд”. Тя получи картина на художника Александър Симеонов от Владимир Памуков, отговорен редактор на отдел Спорт на вестника. Димитрова получава наградата за пети път.