Последно- в 18.00 ч. започва баскетболния финал Левски-ЦСКА за Купа България

Последно- в 18.00 ч. започва баскетболния финал Левски-ЦСКА за Купа България

Финалът за Купата на България по баскетбол при мъжете в петък, 24 март, ще бъде с час по-рано- вместо в 19:00 двубоят между Левски и ЦСКА ще започне в 18:00 часа в “Арена София”, заявиха организаторите от БК ЦСКА и БК Левски на специална пресконференция в Пресклуб „България“.

Промяната беше съгласувана и предприета с подкрепата на телевизионния партньор на БФ Баскетбол и НБЛ и при съгласието и на двата отбора. Причината за промяната  е да не съвпаднат напълно началните часове на финала за Купата на България и двубоя на националния отбор по футбол на България срещу Черна гора в Разград за Евро 2024.

Пред репортерите в Пресклуба  от тима на “сините” говориха Тити Папазов, Димитър Ангелов и Асен Великов, а от отбора на “червените” – Александър Чакмаков, Росен Барчовски и Алекс Симеонов.

“Аз съм много доволен, защото, когато се роди тази идея, знаехме, че има големи рискове и можем да бъдем критикувани затова, че нивото на нашия баскетбол  не е дорасъл “Арена София” да е трибуна на такъв турнир като Купата на България“, каза президентът на Левски Константин Папазов и допълни: ” Аз съм приятно изненадан от посещаемостта и от атмосферата. Причина за това е изравнената класа на отборите.  Безкрайно съм щастлив, че Левски е на финал“.

“Благодарим на ръководството на залата за положените усилия този баскетболен празник да се получи”, заяви членът на УС на БК ЦСКА Александър Чакмаков и добави, че зад едно състезание има много организационни мероприятия, които не се виждат.

„Положихме огромни усилия, защото беше предизвикателство да се върне софийската публика в единствената зала, която може да приеме състезание от такъв ранг. Залата е много голяма и ние знаехме, че не можем да я запълним. Много хора казаха, че сме луди. Ние казахме “добре, нека да сме луди”. Не сме го правили с финансова изгода, въпреки че сега мога да ви кажа, че ще излезем малко над нулата. Това показва, че баскетболът може да бъде печеливш. Всички в баскетбола сме в една лодка – независимо, че сме противници на терена, ние сме приятели в живота. Ние с Тити сме родени на една улица. Това обаче не ми пречи да искам всяка събота да го бия на футбол. В един бизнес сме и искаме да правим баскетбола продукт. Това е било водещото защо искахме финалът да е в София. Зала “Универсиада” беше по-уютна, но не беше възможно да я наемем. Зала „Арена София“ беше еднакво неутрална за всички отбори. Еднакво бяхме поставени всички като позиция на терена. Аз смятам, че се получи един много красив турнир. Атмосферата е прекрасна, видях много бивши играчи от двата отбора. Хората се върнаха в залата и за мен това е най-големият успех”, заключи Чакмаков.

Старши треньорът на Левски Димитър Ангелов заяви, че отборът му закономерно е достигнал до финала  за Купата на България.

“Ние през целия сезон изпитвахме трудности. Правим състава в движение, работим и се стараем. Смятам, че закономерно достигаме до финала. Доста отбори ни подценяват, но съставът ни е изграден от опитни играчи с характер, които през годините са доказвали, че имат място в България. Този финал за нас до момента е най-доброто постижение, надявам се след утре да имаме още по-добро. Знам, че всички в ЦСКА очакват труден мач, така че ние ще дадем максимума от себе си. Надявам се да има хора в залата, защото наистина този турнир, който се организира, трябва да стане традиция да се играе в тази зала години наред. Във Франция турнирът се играе в зала “Берси” в Париж всяка година. Неутрална зала и най-добрата такава. Трябва да се поставят високи цели и мечти, за да се върви напред. Ако искаме българският баскетбол да върви напред, всеки трябва да захвърли своето его. Надявам се утре да стане хубав мач с интрига до края и по-добрият отбор да победи”, сподели Ангелов.

Наставникът на баскетболния ЦСКА Росен Барчовски  каза, че смисълът на тази пресконференция е предстоящия финал  между Левски и ЦСКА в най-голямата и най-хубава зала у нас да стигне до максимален брой хора.

„Ние имаме нужда да привлечем млади хора, деца, семейства и такива, които са отвикнали да идват на мачовете. Това нещо се случи в тия първи два дни и затова решихме, че трябва да го направим в името на тези хора. Важно е да се популяризира това нещо. Важно е тази инерция от класирането за ЕвроБаскет, от мачът България – Португалия да продължи и да работим всички заедно. Ние трябва да правим продукт. Не трябва да говорим негативно. Негативно може да се говори в кухнята, да си казваме кривиците, но всички ние трябва да създаваме продукт. Ако нас ни няма, и вие няма да имате работа, така че това е взаимно. Ако сме умни, трябва да правим продукт. Знам много добре, че лошата новина, критиките, скандалите се консумират повече. Не ми харесва това нещо. Аз лично съм настроен позитивно. Призивът ми е утре да напълним залата. Мечтите трябва да бъдат големи – за да стигнеш донякъде, трябва да са големи мечтите. Призовавам всички да са на мача утре. Ние така започнахме, че можеше въобще да не се класираме сред осемте. По някое време класирането в осмицата ми се струваше успех, сега обаче се докарахме до положение да мечтаем за титла. Аз не смятам, че ние бяхме фаворити, бяхме един от фаворитите. Финал ЦСКА – Левски е добро за българския баскетбол. Нашият отбор е здрав, днес почиваме, утре малко ще тренираме за един сериозен противник”, заяви Барчовски.

Капитанът на Левски Асен Великов смята, че отборът му ще излезе изцяло освободен психически в утрешния финал срещу ЦСКА.

“Като състезател мога да кажа, че трудностите, които имахме в отбора, ни попречиха и с всяка изминала тренировка се опитвахме да израстваме. Имаме доста млади момчета, които все още не могат да получат кредит на изява, но се вижда, че всеки един от тях влиза със самочувствие и израства. Този сезон за Левски това е важното – да играе добър баскетбол и младите да се развиват. Намерихме нужната химия и колектив, за да изненадаме много хора. Освен че утре ще играем финал, ние сме в челото на класирането, което за нас е успех. Утре ще играем много освободено. Мачът е удоволствие за нас. Вътре в съблекалнята си мечтаехме за финал. Едва ли има отбор, който да идва обречен. Нашата цел сме я постигнали. Утрешният мач за нас ще е най-лесен от психическа гледна точка, защото ще сме освободени. Имаме своите шансове и се надявам всички фенове на Левски да дойдат в залата. Сигурен съм, че двата отбора ще покажем добър баскетбол. Дълги години наред не е имало толкова равностоен турнир. Благодаря на организаторите. За нас състезателите няма по-хубаво съоръжение в България, в което можем да играем. Откъм условия всичко е перфектно и се надявам утре двата тима да покажем спектакъл на хората. Ако можем да надминем зрелището от снощи, ще е чудесен завършек на Купата”, заяви Великов.

Баскетболистът на ЦСКА Алекс Симеонов заяви, че всички в отбора са въодушевени от класирането за финала.

„Полуфиналният двубой с Балкан бе  много оспорван. Днес ще си починем и утре се надявам да направим един много интересен мач. Всички сме готови да се борим за спечелването на Купата на България“, каза Симеонов.

За първи път  от 30 години във финала за Купата на България Левски ще спори с ЦСКА. По този случай от ръководството и на двата клуба поканиха в залата всички състезатели, които са играли във финала през 1993 г.