Спортът в училище и в университета в капана на недомислията

Спортът в училище и в университета в капана на недомислията

Всяко четвърто дете е със затлъстяване. Интернет зависимостта сред подрастващите е толкова сериозна, че едно дете не може да задържи вниманието си върху двигателна активност повече от 30 мин. и взема телефона или сяда пред компютъра. Тези тревожни факти изнесе днес в пресклуб „България“ проф. Даниела Дашева от НСА. Спортът е лечението, добави проф. Дашева.

Идеята за формиране на училищни спортни клубове е прекрасна, но в редица случаи тя се сблъсква с нежеланието и страха на директорите. Ако едно дете бъде оценено от треньор, че е талантливо и бъде насочено към спортно училище, тогава и средствата за това дете по линия на делегирания бюджет ще бъдат пренасочени към спортното училище. Трябва да се преборим с директорите, които се страхуват от това, подчерта проф. Дашева. Нека да има спортни клубове към училищата и това да е също критерий за финансиране, призова авторитетният учен в областта на спорта.   

Има и неоснователни оплаквания от учители, че часовете по физкултура уморяват и разсейват учениците за следващите уроци по математика и другите предмети, които следват в програмата за деня. Доказано е, че физическата активност има положителен ефект върху способността за възприемане, стана ясно още от думите на проф. Дашева.

От ВК Академик бе повдигнат въпроса за тежките ограничения и тромавата процедура за ползване на спортната база в общинските училища в София в извънучебно време по силата на решение 118 на Столична община.  В подкрепа на това проф. Дашева посочи 131-во училище, където физкултурният салон стои заключен. Трябва да се работи с общините, добър пример за това са някогашните ученически спортни школи, които функционираха към общините, добави тя.  

Председателят на ОСК Академик Христо Стоянов обърна внимание на проблема с възможностите на студентите да избират спорт в рамките на даден университет.  Той сподели случаи, при които академичните ръководства са включили единствено пешеходен туризъм, каланетика, фитнес. „Това спортове ли са?“, попита Стоянов, който е дългогодишен треньор по лека атлетика. При среща с ректорите на съответните висши училища, те заявили, че имат академична автономия и могат да включат в програмата каквото си харесат, допълни Стоянов.  Проф. Дашева сподели, че в 48-мото Народно събрание е предлагала повече финансиране за университетския спорт, но е получила отказ.

Спортът е с национално значение, защото освен всички положителни въздействия върху здравето, той също е обединяващ фактор в обществото, изтъкна Хр. Стоянов.