Станимира Петрова след Световното първенство: „Очаквах и вулкан да изригне!“ Треньорският щаб е доволен от отбора

Станимира Петрова след Световното първенство: „Очаквах и вулкан да изригне!“ Треньорският щаб е доволен от отбора

Така образно световната шампионка по бокс в кат. 54 кг от 2014 г. Станимира Петрова даде израз днес в пресклуб „България“ на преживения кошмар по време на Световното първенство в Ню Делхи, Индия. В пресконференцията участваха още генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев, старши треньорът на националния отбор за жени  Борислав Георгиев, неговият помощник Роман Цветков и бронзовата медалистка в кат. 57 кг Светлана Каменова.

Веднага след пристигането на отбора в азиатската страна, Станимира бе подложена на хирургическа намеса по спешност след тежка бъбречна криза, което й отне възможността да излезе на ринга. „ За късмет имаше и земетресение, 4,5 по скалата на Рихтер, на 3 км от Ню Делхи“, продължи световната и двукратна европейска шампионка, която въпреки страданията, не е загубила ослепителната си усмивка. „Първата хубава новина за мен дойде вчера. След прегледа във ВМА се оказа, че в Индия са премахнали и двата камъка в бъбрека, така че повторна интервенция няма да има“, сподели още Станимира и заяви, че трети път се надява да не й се наложи да пътува до Индия /б.а.Световно първенство имаше там и през 2018 г/. „Това Световно първенство беше кошмарно“, обобщи асеновградчанката.

Светлана Каменова в кат. 57 кг, която донесе единствения медал за България, заслужи похвала от Борислав Георгиев.

 „Искам да похваля Светлана. За мен тя изигра три перфектни мача, независимо че първо на четвъртфинала й бе отсъдена загуба срещу световната шампионка. За мен победата беше изцяло наша. В първи и трети рунд тя нанесе по три-четири удара отгоре над представителката на Тайван. Според мен ринговият рефер изпусна мача още в първия рунд. Тогава още Лин Ю-Тин бе за дисквалификация или поне за две официални предупреждения за влизане с глава. Вместо това във втория рунд беше отсъдено такова предупреждение на Светлана, което изцяло не беше правомерно. В третия рунд тя се събра и отново показа, че е по-добрата боксьорка на ринга. Но така са преценили съдиите, отсъдиха ни загуба. За щастие доброто възтържествува и ни беше присъден бронзов медал“, каза Георгиев.

След изиграването на полуфиналите Лин бе дисквалифицирана заради твърде груба игра, което позволи на Каменова да заеме мястото и на почетната стълбичка. 

Европейската вицешампионка от миналата година изтъкна, че и друг път е била ощетявана. „ Могат да те нападнат с удар в гърба. Ти трябва да се готвиш за успеха и това е нашето мото“, отсече Светлана, която още на другата сутрин след драмата с несправедливо отсъдената й загуба на ¼ финала, започва тренировка във фитнес залата. „По-щастлива съм сега, че трудът ми е оценен“, добави тя. След пресконференцията Светлана направи изявление пред пресклуб „България“, че освен на федерацията, на Борислав Георгиев и Роман Цветков, държи също да благодари и на психолога Иван Иванов, на кондиционния треньор Ивайло Лазаров и на кинезитерапевта Любомир Панев.  

Старши треньорът Борислав Георгиев подчерта, че очаква официалното становище от Международната боксова асоциация /IBA/ за дисквалификацията на Лин, за да коментира по-подробно случая.

Той даде добра оценка за представянето и на останалите момичета от отбора: .

„Венелина Поптолева в категория до 52 килограма загуби с новата система Bout review. Мачът беше 3:2, абсолютно равнстоен. Не търсим грешката в съдиите, а в нас и ще видим къде сме сгрешили. Не само Венелина, а всички ние като екип.

Аслъхан Мехмедова до 60 килограма показа израстване. Тя игра с една представителка на Беларус (Ала Ивашкевич), която има 13 мача и 13 победи в муай-тай. Изключително здрава и добре подготвена съперничка. За мен Аслъхан спечели първия и третия рунд, но й бе присъдена загуба с 2:3.

Златислава Чуканова в категория до 50 килограма направи уникален мач с една много силна представителка на Филипините – Айра Вийегас, която игра тук и на турнира „Странджа“. Във втория мач срещна олимпийска медалистка и световна вицешампионка Ингрит Валенсия от Колумбия. За опита, който има, тя игра страхотно. Мисля, че всички момичета дадоха максимума от себе си.

Севда Асенова (до 48 килограма) направи две хубави победи. За жалост при нея се обади старата травма в коляното. Тя каза след втория рунд на четвъртфиналния мач, че колената й са изпукали и не успя да изиграе на 100 процента третия рунд, който бе решаващ за крайния резултат“.

След 20 дни отборът се събира отново за подготовка. Предстоят два турнира и след тях Европейските игри в Полша /22. 06. – 02.07. 2023/ , които са първата олимпийска квалификация“, информира старши треньорът на националния ни женски отбор по бокс.  „Мечтая и 4-те момичета да вземат квоти, но ще съм доволен и на две“, каза авторитетният специалист. Светлана Каменова, Станимира Петрова, Аслъхан Мехмедова и една измежду Венелина Поптолева и Златислава Чуканова ще бъдат претендентките, разкри Георгиев.