Мартин Чой преди„24 часа на Льо Ман“: „Сега съм в най-добрата си форма, откакто съм състезател“

Мартин Чой  преди„24 часа на Льо Ман“: „Сега съм в най-добрата си форма,  откакто съм състезател“

Това заяви днес в пресклуб „България“ 26-кратният шампион на страната ни по мотоциклетизъм  на писта Мартин Чой преди да замине в края на седмицата за Франция, за да участва следващата събота за 7-ми път в култовото състезание „24 часа на Льо Ман“. Над 55 отбора ще мерят сили цяло денонощие за издръжливост и бързина.  

„ Нямам очакване, защото това състезание е с много изненади. За мен е важно да се върна жив и здрав, както съм казвал и друг път. Иначе сме подготвени за топ 10 в класа Суперщок“, сподели пилотът. Само по себе си да завършиш такова състезание е успех, защото Чой има спомен за нещастните случайности с негови колеги в легендарната надпревара.

Новото тази година е, че Мартин Чой  е част от италиански отбор, след като през 2022 г. приключи договора си с френския тим на Кавазаки“. Миналата година българинът не можа да участва в „24 часа на Льо Ман“ поради контузия. До момента Чой не познава никого от съотборниците си, но следващата седмица на тестовете това ще стане, се разбра на пресконференцията. „Надявам се и другите ми съотборници да са добре подготвени“, каза пилотът. Той се надява добре да се сработят и да намерят правилните настройки на мотоциклета. Чой  подчерта, че е позитивно настроен към „Ямаха“, тъй като моторът е много близък до мотора на BMW.

Мартин си пожела дано времето да е добро и да не вали, иначе става още по-тежко. Пилотът разчита на опита и качествата си, но опасностите на пистата в тази изключително изтощителна надпревара дебнат отвсякъде.  Чой е не само първият и единствен българин в състезанието, но и единственият представител на Балканския регион. Около 150 000 билета са пуснати за продажба и трибуните отново ще са пълни. „Там наред с другите знамена ще се развява и българският флаг“, каза развълнуван пилотът. Той благодари на всички, които го подкрепят постоянно  -фирмите-спонсори, ММС и специално на г-жа Весела Лечева.

След изпита във Франция, идва ред на календара от държавния, Източно-европейския и Световния шампионат, сподели още Мартин Чой. Предстоят му общо около 19 старта, като в Източно-европейския шампионат са включени 4 нови състезания – 2 в Хърватия и 2 в Чехия.