Шахмат:Надя Тончева с награда за Пробив в световния спорт и амбиция за отлично представяне на Световната купа

Шахмат:Надя Тончева с награда за Пробив в световния спорт и амбиция за отлично представяне на Световната купа

На специална церемония в Пресклуб „България“  талантливата ни шахматистка Надя Тончева бе наградена от Пресклуба със специален приз за „Пробив в световния спорт“.

17-годишната Надя Тончева завърши на 9-о място на Европейското първенство по шахмат за жени (индивидуално), след като в последния 11-и кръг с белите фигури победи Марсел Ефроимски (Израел). Така  Тончева събра 7,5 точки, колкото имат още шест състезателки,които подредиха по допълнителни показатели. Крайното класиране на българката й дава право на участие и на Световното първенство за жени (индивидуално), а също така получи и 2000 евро от наградния фонд.

Българската шахматистка е най-силно представилата се участничка на европейското индивидуално първенство за жени сред състезателките под 18-годишна възраст. Възпитаничката на „Левски“ с личен треньор гросмайстор Владимир Димитров събра 7,5 т. в 11 кръга по швейцарската система. Тончева, която започна турнира с индивидуален коефициент ЕЛО 2192, постигна шест победи и три ремита и увеличи рейтинга си с 84,8 точки, като  покри нормата за международен майстор за мъже. Още във II кръг тийнейджърката от София извоюва забележителна победа с черните фигури срещу бившата световна и европейска шампионка Антоанета Стефанова.

Бащата на Надя  – Васил Тончев, който е и председател на клуба по шахмат „Левски“, заяви пред репортерите, че в момента имаме  много талантливо поколение при жените.

„Сега имаме поне 7 шахматистки, които постигат отлични резултати. 4 от тях са възпитанички на гм Владимир Димитров. Миналата година, без да имаме федерация, заехме 9-о място на Олимпиадата по шахмат при жените. Надя бе шеста в ранглистата и не можа да участва, но това само я амбицира. Тя учи във Втора немска гимназия и решихме да мине на индивидуално обучение, за да има повече време да тренира шахмат. И резултатите показват, че сме взели правилно решение. Сега й предстои да вземе 17 изпита, но ще се справи. Най-важното е, че вече имаме работеща федерация по шахмат, дано да успеем да запазим талантите при жените, имаме голям шанс българка отново да бъде световна шампионка“.

Личният й треньор гросмайстор Владимир Димитров подчерта пред репортерите, че Надя е много интелигентно и талантливо момиче и най-важното е, че успява да изгради шампионски характер.

„В  последните години в държавните първенства в различните възрастови групи тя водеше с половин или една точка, но в последния кръг губеше. Така бе и тази година в шампионата при жените – кръг преди края Надя бе първа, но в последния кръг загуби и остана трета. Но не се предаде, амбицира се повече и за мен това е шампионският характер. На европейското първенство тя бе с по-заден номер и във всеки кръг играеше с много силна шахматистка. Но тя устоя и постигна чудесен резултат“, каза Димитров и посочи, че освен качества и талант, трябва и малко късмет, за да може един шахматист да стане световен шампион. И подчерта, че сега всички използват компютри в своята подготовка.

„Преди много се спореше дали шахматът е наука или изкуство. Но вече в 80% от случаите е спортна надпревара. И психиката, и физическата подготовка играят голяма роля. Случва се един състезател да започне добре турнира, но след това формата му да спада и се класира по-назад. Компютрите се използват много за обучението както на младите, така и на по-опитните шахматисти“.

Надя Тончева заяви  след награждаването, че родителите й са я научили да мести фигурите, но тя сама е избрала да тренира шахмат. Сега играе по 6 часа на ден, но се старае и да си взема изпитите с отлични оценки.

„След като завърша средното си образование искам да отида да уча в Германия, така че трябва да имам отлични оценки. След като си взема 17-те изпита, ще се подготвям за Световната купа в края на юли, където искам да се представя много добре“, каза Тончева и допълни, че преди това ще участва в два турнира, а седмица преди Световната купа ще има едноседмичен лагер с другите две българки, които ще участват в надпреварата.