СМС от министър Весела Лечева гарантира участието ни на Световното първенство по джудо

СМС от министър Весела Лечева гарантира участието ни на Световното първенство по джудо

За първи път от 75 г., откакто има джудо у нас, родните състезатели по джудо ще участват и отборно на Световно първенство за мъже и жени, похвали се днес в пресклуб „България“ президентът на федерацията доц. д-р Румен Стоилов.  Той връчи премия от централата на най-добрия ни представител на татамито Ивайло Иванов, който спечели в кат. 90 кг бронзов медал в турнир от Големия шлем в Анталия.  Джудистът оцени медала си като добро постижение след преживените контузии. Това бе част от подготовката за Световното, каза още той. През януари Ивайло грабна златото на Гран При в Португалия, което му донесе признанието за спортист на месеца.

Както във волейбола играят квалификации, така е и в джудото принципът за отборно участие, поясни доц. Стоилов. Всички състезатели трябва да имат определен брой точки в световната ранглиста.  Първенството на планетата е от 7 до 14 май в Доха, Катар, като до 13 май се провежда индивидуалната надпревара, веднага на следващия ден е отборната.  Цветовете на националния ни флаг ще защитават 8 джудисти в индивидуалното първенство, от които 5-има са и в състава и на отборното плюс още една състезателка е с уайлд кард. Ето и двата състава:

Индивидуално първенство:

52 кг – Габриела Димитрова

57 кг – Ивелина Илиева

70 кг – Лидия Брънчева

66 кг – Янислав Герчев

73 кг – Марк Христов

81 кг – Георги Граматиков

90 кг – Ивайло Иванов

100 кг – Борис Георгиев

В отборното първенство няма да участват Габриела Димитрова, Янислав Герчев и Георги Граматиков. Борис Георгиев е в категория +90 кг. В кат. +78 кг с уайлд кард е включена Ирина Железарска.

Отборно първенство:

57 кг – Ивелина Илиева

70 кг – Лидия Брънчева

+78 кг – Ирина Железарска

73 кг – Марк Христов

90 кг – Ивайло Иванов

+90 кг – Борис Георгиев

Доц. Р. Стоилов изрази тревогата си от тежкото финансово състояние на спорта. Той призова депутатите да се мобилизират и да приемат бюджет на държавата за 2023 г. Досега от началото на тази година федерацията е получила 10-15 на сто от бюджета си.  „Благодарение на г-жа Весела Лечева и на президентите на федерациите все още имаме спорт“, каза шефът на родното джудо.  Малко по-късно, по време на пресконференцията, доц. Стоилов съобщи, че току-що е получил есемес от г-жа Лечева, че са преведени част от средствата и това внася спокойствие поне за разходите около Световното първенство в катарската столица.

Ако парализата на държавата без бюджет продължи и след Световното първенство, състезателите ще останат без лагери и без участие в състезания, така че след 3-4 месеца ще имаме нула олимпийски квоти, сподели още президентът на БФ Джудо. За Олимпийските игри се събират точките за 2 години от 6 турнира и голямо първенство, така че трябва да участваме във всички големи състезания, за да бъдем в топ 18 за квотите, подчерта Ивайло Иванов. Той благодари специално на доц. Р. Стоилов и на вицепрезидента на федерацията Даме Стойков, че осигуряват подготовката, въпреки големите трудности. Най-класният ни джудист изтъкна, че спортът е изключително важен за развитието на децата, за формиране на положителни качества  и в близка и в по-далечна перспектива. „Нека да има все повече деца в залите! Нека нашите деца да остават тук, в България!“, сподели талантливият джудист – баща на две момченца., който призна, че ще продължи да работи за джудото и след като сложи край на състезателната си кариера.  

В края на юни предстоят Европейските олимпийски  игри в Полша, които за джудото са и Европейско първенство, напомни доц. Стоилов. А наесен ще се състои Европейският фестивал за кадети, средствата за който са осигурени от БОК. Доц. Стоилов благодари специално за подкрепата на заместник-председателя на БОК Любо Ганев.