Красимир Балъков: Целта ни е да останем в елита. Решението да поема Септември беше бързо и спонтанно

Красимир Балъков: Целта ни е да останем в елита. Решението да поема Септември беше бързо и спонтанно

Красимир Балъков бе представен официално като старши треньор на Септември (София)в Пресклуб „България“ днес . Легендата на българския футбол разкри, че лично собственикът на клуба Румен Чандъров го е поканил да заеме поста на подалия оставка Светослав Петров.

Балъков сподели и каква е целта пред отбора до края на сезона и изрази надежда, че борбата за оцеляване в елита ще бъде коректна.

“Ще разберем дали ще останем в елита след последния мач. Мачовете ще бъдат много тежки. Аз година и половина наблюдавам българското първенство и виждам, че силите са много изравнени. Дори силните отбори имат проблеми с така наречените “по-малки” отбори. Предстои едно голямо предизвикателство. Заредени сме с много позитивизъм. Знам, че тези шест загуби, които има Септември, ментално нарушиха равновесието на футболистите. Работим вече два дни върху това. Надявам се поне в това отношение да бъдем на ниво. Първият мач срещу Пирин не можем да променим много неща, но се надявам да спечелим важни три точки”, започна Балъков.

“Септември е клуб с традиции за изграждане на млади и талантливи футболисти. Това е стратегия, която в днешно време не се налага много. Обади ми се Румен Чандъров, с кого се познаваме много добре. Няма как да откажа да помогна в един такъв труден момент. Имал съм два-три пъти такива моменти в други първенства, добил съм опит и знам какво трябва да се направи. Надявам се младите футболисти да слушат и да изпълняват.

След мача с Левски ми се обади г-н Чандъров. Говорихме 15-20 минути, споделихме мненията си и решихме да поема отбора. Беше спонтанно и бързо, нямаше много време да мислим и да се убеждаваме. Единствената цел, която е краткосрочна, е да спасим отбора от изпадане във Втора лига. Всичко друго е маловажно. Като го направим, тогава ще направим друга пресконференция и ще вземем други решения.

Ще провеждам доста разговори с футболистите, ако трябва индивидуално. Разчитам на моя екип, който е с добър опит. Това са хора с позитивна енергия, добре изградени ментално, които предават нещата на футболистите. Не е лесно, когато си негативно настроен поради много загуби, за два дни да се обърнеш, Ние ще направим всичко възможно да ги възстановим по най-бързия начин. За наш късмет и Пирин игра в четвъртък, така че нямаме негативи от тази гледна точка. Най-важното е да спечелим трите точки, за да се вдигнем по-бързо.

В екипа са Светослав Спасов (кондиционен треньор), Божидар Джуркович (помощник-треньор), кондиционният треньор от предния екип Никола Николов, както и Христо Николов – треньор на вратарите.

В този момент не ме интересува битката за титлата. Може би от дълги години най-интересната битка за върха с възможност от едната и другата страна да приключат на първо място. Не е както по-рано 3-4 кръга преди края първенството да е решено. Това е хубаво. Мачовете от първата шестица ще са интересни, защото могат да обърнат нещата.

Колкото години съм бил в българското първенство, не си спомням да съм имал сблъсквания със съдийски решения. Не съм нарушавал равновесието си, но когато се бориш за оставане в групата, коректността и правилните решения са важни не само за нашия отбор, а и за всички други. Надявам се да няма такива случаи, в които даден клуб да бъде ощетен. Нека всичко бъде по правилата и да няма моменти като на мача Спартак (Варна) – Септември, в който всички видяхме играта с ръка на футболист на Спартак. ВАР я видя и я повтаряха и пак не беше отсъдена дузпа. Такива неща задават много въпроси. Не бива да бъде така. Дали за нас, дали да противника, трябва да се отсъжда коректно и да се играе по правилата на феърплея.

Точковият актив ще отговори на много въпроси. Ако някои отбори от тези пред нас съберат повече точки и имат по-голяма преднина и с една победа се запазят в efbet Лига, колкото и да си говорим футболистите им няма да са толкова мотивирани. Това е нормално и е част от играта. Трябва да гледаме себе си и да спечелим всеки един мач, за да се спасим и да зависим само от себе си.

Балъков се върна и към времето, когато като треньор на националния отбор предложи програма за развитието на футбола.

„Ако бяхме приели тази програма , щяхме да имаме материал при всички положения. Това беше 2019 година – програма за развитие на българския футбол с бизнес план за 10 години, с инвестиции. Тогава нещата се развиха по много нестандартен начин за мен. Бях принуден да подам оставка начело на националния отбор”, заяви Балъков.

Спортният директор на Септември (София) Кристиян Добрев приветства новия наставник на тима Красимир Балъков. Той е на мнение, че Бала ще помогне на отбора да запази елитния си статус.

“За нас е изключително удоволствие такъв легендарен футболист да застане начело на нашия отбор. Мисля, че с общи усилия ще постигнем целта пред клуба, а тя е да запазим мястото си в Първа лига и да следваме нашата визия да даваме шанс за развитие на футболистите от детско-юношеската школа на клуба. Когато ние решим да вземем някой треньор, основното условие на клуба е продължаване на пътя, който сме избрали. Това е даването на възможност за развитие и търпение към младите български футболисти. Мисля, че този начин на работа е правилен. По този начин се помага на българския футбол. В изминалите години ние сме един от клубовете, който дават най-много кадри в юношеските и младежките гарнитури на нашата страна. Знаем какви са трудностите, но сме подготвени. Всички в клуба искат да се спасят, но и да не се спасим няма да се случи нищо фатално“.

„Догодина ще се стегнем и отново ще влезем в Първа лига. Желанието на всички е да бъдем в най-високото ниво и да играем срещу най-добрите. За младите е ценно да покажат качества и, ако ги харесат, да ги продадем на клуб с по-добри условия. Сега зимата се опитахме да добавим малко класа и затова привлякохме двама футболисти, които не са българи. Къде успешно, къде не, но целта на Септември е налагането на млади играчи. Не затваряме вратата и за момчета от други страни. Ако ние се опитаме да покажем този път, футболът ще тръгне нагоре. Ако е с българи, ще бъде още по-добре. Собственото производство винаги е по-сладко. Няма да се отклоним от пътя, който сме избрали. Има талантливи деца. Може би не успяваме да развием всички, защото нишката между детско-юношеския футбол и мъжкия футбол в България се къса някъде. Не можем да бъдем сами в това наше начинание. Призовавам всички отбори да дават шанс на младите футболисти да се провалят. Тогава не могат да се сърдят. В доста отбори пък има талантливи деца, които не получават шанс“.


Футболистите на Септември са дебалансирани, Балъков ще работи за оцеляване на отбора в елита

„Шестте загуби на Септември нарушиха менталното равновесие на футболистите“. Според новия старши треньор Красимир Балъков първата крачка към подобрението е победа в предстоящия мач. „Най-важното е ако спечелим трите точки срещу Пирин, това ще стабилизира играчите най-бързо“, заяви днес звездата в пресклуб България. Той бе представен от спортния директор на клуба Кристиян Добрев.

Легендата на родния футбол  Балъков  подчерта, че за 2 дни чудеса не могат да станат, но с много разговори и усилия от негова страна и заедно със специалистите от екипа му, ще постигнат резултат. Балъков ще работи заедно със Светлин Спасов и Никола Николов -кондиционни треньори, Божо  Джуркович – помощник треньор и Христо Николов – треньор на вратарите. Това са хора с опит и позитивна енергия, каза още новият старши треньор на Септември.

Той сподели, че след загубата на Септември срещу Левски този четвъртък, му се обадил собственикът на Септември Румен Чандъров, с когото са приятели и го помолил да поеме отбора. „Няма как да не помогна в този тежък момент“, добави звездата на националния отбор и на Щутгарт от близкото минало.  „За нае е изключително удоволствие да имаме такъв старши треньор“, похвали се Кр. Добрев и обяви главната цел пред отбора – да запази  мястото си в Първа лига и да продължи развитието на детско-юношеската школа. „Основното изискване от нас към всеки старши треньор е да дава шанс на младите футболисти. Така помагаме и на националния отбор“, изтъкна още Добрев.

Балъков коментира и въпроса с честната игра, посочвайки като лош пример неотсъдената дузпа за Септемеври в мача срещу Спартак Варна. Новият старши треньор припомни, че никога не е имал неприятности със съдиите. Балъков разчита на коректност и правилни решения на реферите. „Надявам се Септември да не бъдем ощетени“, заяви той.