Стоян Саладинов връчи премии на медалистите при мъжете и жените от Европейското първенство по самбо

Стоян Саладинов връчи премии на медалистите при мъжете и жените от Европейското първенство по самбо

Днес в пресклуб България всеотдайният Стоян Саладинов, човекът с голямо сърце, посветил съдбата си на бойните спортове и по-специално на самбото, по традиция връчи премии за поредния международен успех на състезатели и треньори. Щедрият спомоществовател и авторитетен специалист, обучил в продължение на години кадрите за борба с организираната престъпност, бе заделил собствени средства за 6-имата родни медалисти при мъжете и жените от Европейското първенство по самбо и бойно самбо, както и за националния селекционер Васил Соколов и треньора и международен съдия Иван Нетов. Саладинов награди европейските вицешампиони по бойно самбо Борис Къндов /58 кг/, Емил Незиров /71 кг/, Изабела Христова /65 кг/ и бронзовия медалист Делян Илиев. В спортното самбо парични стимули получиха европейският вицешампион Иван Хърков /79 кг/ и бронзовата медалистка Ива Иванова /59 кг/.

Шампионатът на Стария континент се проведе в Израел с участието на всички възрастови групи и България беше представена във всяка една от тях. Резултатът е, че имаме медали във всички категории – при кадетите три, при юношите и девойките до 18 г също три, при 20-тодишните младежи и девойки – четири. Така общата статистика на отличията за целия национален отбор във всички възрасти е 16, от които 8 сребърни и 8 бронзови.  

След церемонията президентът на БФ Самбо Росен Димитров даде много добра оценка на представянето на националния отбор на ЕП в Израел.

Стоян Саладинов сподели, че се гордее с момичетата и момчетата, които постигат такива успехи и то в най-трудния боен спорт в света, какъвто е самбото.

Националният селекционер Васил Соколов, който 20 години се грижи за представителния ни отбор за мъже и жени, каза, че конкуренцията в световен мащаб расте постоянно и Европейското първенство в Израел с участието на 36 държави  потвърждава тази тенденция. Добре стоим като екип, но ни липсва една титла, коментира Соколов пропуснатия шанс за златен медал. Специалистът вижда леко отстъпление при резултатите на жените в сравнение с предишни първенства.    

Треньорът Иван Нетов / личен наставник на вицешампиона Иван Хърков/ който беше и главен съдия на Европейското първенство, обърна внимание, че все по-трудно става извоюването на медали и трябва да се радваме на всеки един, независимо какъв е. Неговият възпитаник Хърков спечели трети поред медал от Европейско първенство, но самият състезател вижда още перспектива за растеж стъпка по стъпка. Самбистът работи като полицай в Панагюрище, студент е в Полицейската академия  и тренира редовно за състезания. Борис Къндов също работи в сферата на сигурността, а самбото е нещо, което обича и ще продължи да се състезава. Съжалява, че не се е преборил за златния медал и е останал със сребро, но винаги гони максимума. Емил Незиров и Делян Илиев също са  убедени, че могат повече и се надяват на реванш на Световното първенство през ноември в Армения. Ива Иванова е благодарна, че е включена в националния отбор и може да се доказва.

Както и другите федерации, така и федерацията по самбо живее в очакване на бюджет. Президентът на централата Росен Димитров е подсигурил със свои финансови средства подготовката и участието на Европейското първенство, стана ясно днес. Той и Стоян Саладинов увериха, че и подготовката за Световното първенство ще бъде финансово осигурена, дори да няма държавна подкрепа.