Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов: През 2029 г. Европейското първенство в зала може да бъде в Бургас

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов: През 2029 г. Европейското първенство в зала може да бъде в Бургас

На специална церемония в Пресклуб „България“ президентът на Европейската атлетика  Добромир Карамаринов награди за изключителен принос за развитието на българската атлетика Александър Вангелов – официален статистик на БФЛА и автор на книги и наръчници по лекоатлетическа статистика /със златна значка на Европейската атлетика/ и Христо Гергов – един от най-успешните ни треньори в този спорт /със специален плакет/  по случай неговата 80-годишнина.

„От 1984 г. следя  редовно всички състезания в България, успях да издам три статистически сборника, ранглисти на българските лекоатлети и шампиони, а през 2014 г. се опитах да обединя  всички всички значими  събития в родната  лека атлетика и издадох сборника „Български атлетически хроники“. Догодина ще честваме 100-годишния юбилей на любимия ни спорт и се надявам да отбележим подобаващо този голям празник“, заяви Вангелов след награждаването.

Христо Гергов, треньор на  едни от най-добрите ни атлети – Янко Братанов, Гинка Загорчева, Пламен Кръстев, Нарцис Попов, Ивайло Караньотов, Добромир Карамаринов и др, каза пред репортерите:

„Кръглите годишнини са две – едната е моята възраст, а другата е треньорската ми дейност – тази година се навършват 50 години, откакто започнах да се занимавам с млади таланти. През 1976 г на Олимпиадата в Монреал бях най-младия треньор. Пожелавам на много колеги да изминат моя път. Тогава бяха бурни години – правехме много лагери, семинари, контакти с други треньори и направихме голяма стъпка напред в развитието на нашия  спорт. Амбицията беше голяма и мисля,че  постигнах добри резултати. Е, разбира се, имаше и разочарования. Но аз винаги съм се стремял моите състезатели не само да постигат добри резултати, но и да развият своите човешки качества. За моя голяма радост повечето ми възпитаници са успешни хора и в живота. Надявам се нашите атлети да постигнат още по-добри резултати, а леката атлетика да се популяризира и да стане основа за по-доброто развитие и на другите спортове у нас“.

Добромир Карамаринов коментира  шансовете на Бургас да приема състезания от висок ранг, както и възможността да бъде  домакин на Европейско първенство в зала.

„Преди няколко дни колегите от Българската  федерация по лека атлетика ме информираха, че при тях е пристигнало от Община Бургас официално писмо , че в  залата, която официално се открива днес, могат да се провеждат състезания от най-висок ранг. Първата възможност, в която Бургас може да организира  Европейско първенство в зала,  е  през 2029 година, защото за  2025 г.  вече е утвърден домакин, а за 2027 г. имаме две  кандидатури. Принципна заявка от Българската  федерация  по лека атлетика, Община Бургас и от Министерството на младежта и спорта има, така че тази кандидатура ще бъде отправена към Европейската федерация. Бургас като морски град има достатъчно добра база, така че потенциалът го има, въпросът е да бъдат изпълнени и другите условия, които не са никак малко. Ако Европейско първенство в зала се проведе н Бургас, решението ще се вземе в сегашния ми  мандат като президент на Европейската атлетика. Всичко възможно, което можеше да се проведе в България, се проведе. Надявам се да организираме и Европейско в зала в България“, каза Карамаринов и добави, че тази година ще се проведе Европейско първенство по бягания – полумаратон, маратон и бягане на 10 км, като заедно ще се състезават професионални атлети и аматьори. Той посочи, че тази година на Европейските игри в Полша ще участват атлети от всички 49 страни членки, с изключение на състезатели от Русия и Беларус.

„Международната и европейската атлетика имат твърда, категорична и непроменима позиция относно участието на спортисти от Русия и Беларус в международни състезания. Няма никакъв шанс да участват руски и беларуски състезатели под каквато и да е форма, включително и под неутрален флаг”, категоричен бе Карамаринов и поясни.

„Томас Бах беше ръководителят, който миналата година след началото на войната на Русия срещу Украйна мотивираше всички световни федерации да накажат и да спрат руските и беларуските атлети. Той леко е променил своята позиция и е открехнал вратата за международните федерации, които искат да променят своето мнение. Ние виждаме, че някои федерации започнаха да пускат руски и беларуски спортисти под неутрален флаг. Европейската атлетика и Международната федерация по лека атлетика имат категорична и непроменима позиция в това отношение. За нас, в тази ситуация, няма никакъв шанс да участват руски и беларуски състезатели, под каквато и да е форма, като това се отнася и за официални лица и целите им щабове. Нашата позиция е твърда и непроменима“, заключи той.