Борците ни - отбор-първенец на април

Борците ни - отбор-първенец на април

Днес  Пресклуб „България“ и Burnit Sun System връчиха на генералния секретар на БФ Борба Валентин Райчев наградата за националния ни отбор – победител в традиционната месечна анкета на пресклуба сред спортните редакции и медии. Нашите представители на Европейското първенство в Загреб миналия месец в трите формации – жени, мъже класически стил и мъже свободен стил – завоюваха общо 11 медала /три златни, три сребърни и пет бронзови/, с което покориха нов връх  от  4 десетилетия насам в летописа на българската борба.  Успехите на тепиха донесоха на представителния тим на страната ни 14 гласа от спортните редакции и борците бяха избрани за отбор на месеца. На второ място с 6 гласа е националният отбор по ръгби, който записа трета поред победа в Конференция Юг без загубен мач досега, а трети с 4 гласа са грациите ни от националния ансамбъл по художествена гимнастика, които спечелиха златния медал в многобоя на Световната купа в София. 

След церемонията легендата В. Райчев, олимпийски шампион от Москва 1980 г, благодари  от името на федерацията на журналистите за признанието към успеха на родната борба в Загреб.  Той поясни, че в момента всички национални състезатели при мъжете и жените са на лагер на различни места, далеч от София, поради което никой не може да присъства на награждаването.

В програмата на националите най-близкото събитие е държавния отборен шампионат от 9-и до 11-и юни във Враца. Това състезание е първата стъпка към определяне на състава за Световното първенство през септември, на което най-добрите на тепиха ще спорят за олимпийски квоти за Париж 2024. Другите две проверки, които ще определят кои състезатели ще участват на Световното, са турнир в Полша през юли и турнир в Румъния през август. В. Райчев изтъкна, че предстои заседание на Управителния съвет на федерацията, което да вземе решение за участието ни на Европейските игри в Полша, които започват точно след месец. Няколко състезатели са контузени и са в процес на възстановяване, стана ясно още днес. По-сложно е състоянието на Миглена Селишка, която е с две травми и е под въпрос за Световното първенство. Тя е претърпяла операция на  менискуса, но също й предстои хирургическа намеса за лечение на раменната става, сподели В. Райчев.

Генералният секретар на БФ Борба коментира, че за олимпийското бъдеще на борбата има гаранция, след като президентът на МОК д-р Томас Бах потвърди в свое изказване при гостуването си у нас миналата седмица, че този вид древен спорт ще остане в олимпийската програма. Райчев смята, че съдийството в борбата е стъпило на здрава основа и през следващите 2 години няма да има промени в правилника.