БФС съживи инициативата за талантливите аматьори, дава им шанс за професионална кариера

БФС съживи инициативата за талантливите аматьори, дава им шанс за професионална кариера

БФС обяви днес в пресклуб „България“, че  възобновява един спящ проект, който ще помогне на талантливите младежи от 18 г до 21 г в Трета лига да бъдат забелязани от професионалните клубове, където да продължат развитието си. „Крайната цел е след 4-5 години да имаме футболисти за националния отбор“, обясни техническият директор на БФС Георги Иванов – Гонзо.  „Убеден съм, че в Трета лига има български футболисти, които са по-добри от много чужденци в елита. Не е нормално изпадащ отбор да излиза със 7-8 чужденци. В Първа лига 80 на сто от футболистите са чужденци“, каза още Г. Иванов. Идеята на проекта е играчите да направят прехода от юношеския към мъжкия футбол. Самите клубове имат интерес да рекламират проекта, те се грижат за развитието на  футболистите, стана ясно още от думите на бившата звезда на националния отбор. 

След 15-годишно прекъсване утре ще започне преглед на младите таланти  с турнир между сборни отбори от 4-те аматьорски групи. Първият мач е  от 15.00 часа между Североизточна и Северозападна България, а от 17.00 часа играят Югоизточна и Югозападна. Това са полуфиналите и според резултатите ще станат ясни и финалистите. В петък (9-и юни) от 9.30 часа е мачът за 3-ото място, а от 11.30 е финалът. Освен това ще бъдат раздадени награди за най-добрите индивидуалности по позиции – най-добър вратар, най-полезен състезател, голмайстор на турнира. Мачовете са на базата на БФС в „Бояна“.  

„Ще се радвам ако двама-трима-четирима от тези играчи попаднат в професионалния футбол. Това е от полза за футбола“, сподели председателят на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново Бончо Генчев. Той не скри, че мениджмънтът в Трета лига е труден, защото там  се срещат футболисти на 25-27 г, отхвърлени от професионалните клубове,  и по-младите, които са доскорошни юноши. По-големите гледат да потискат и да изместят по-младите. А и самите общини възразяват и казват, че не искат да развиват много футбола, тъй като има детско-юношески школи към клубовете, разказа още Генчев. Той обаче е сигурен, че инициативата на БФС ще има успех и още много идеи ще се осъществят. 

 “Работим вече една година с БФС и днешната пресконференция показва едно продължение на това партньорство. Едно от най-важните неща за нашата компания е да се даде шанс на прохождащият български талант. Ще се радваме, ако помогнем на българските момчета да се реализират”, заяви от своя страна Росен Димитров – изпълнителен директор на  Money Plus – компанията –спонсор на инициативата.