Изпращаме 40 атлети в 9 спорта на Световните Летни Спешъл Олимпикс Игри

Изпращаме 40 атлети в 9 спорта на Световните Летни Спешъл Олимпикс Игри

За първи път страната ни ще има толкова голяма делегация на Световните Летни Спешъл Олимпикс Игри в Берлин от 17-и до 25-и този месец. В най-голямото  спортно събитие в света за хората с интелектуални затруднения  страната ни има свои представители още от 1995 г в Ню Хевън. Днес в пресклуб „България“  националният директор на Спешъл Олимпикс Христо Христозов представи родните атлети, които ще участват в Игрите.

 За първи път ще имаме отбори по баскетбол /версия unifier /5X5/. В този вариант здравите и баскетболистите с интелектуални проблеми играят заедно в един отбор. Другият спорт, в който сме дебютанти в германската столица, е хокеят на трева, който за първи път влиза в програмата на Световните летни игри като демонстративен.  Останалите 7 спорта, в които атлетите на Спешъл Олимпикс ще се състезават под националния флаг са лека атлетика, бадминтон, боче, силов трибой, конна езда, плуване, тенис. Хр. Христозов благодари специално на федерациите, на националните треньори на атлетите, на спонсорите  и персонално на най-големия спомоществовател Ротари клуб, представляван от Румен Русинов, а също на 17-те общини, подпомогнали участието на спортистите със специални потребности в Световните летни игри.

Председателят на БФ Бадминтон д-р Володя Златев връчи дарение на атлетите в отбора на Спешъл Олимпикс – ракети и професионални пера. Той сподели, че се гордее с постиженията им и им пожела отново да спечелят медали, както са го правили в предишни игри. Генералният секретар на БФ Плувни спортове Димитър Бобев също изрази възхищение от спортистите на Спешъл Олимпикс и им пожела успех. Д-р Йорг Шенк – председател на БФ Хокей на трева отбеляза, че само в рамките на няколко месеца федерацията е успяла да сформира отбор и подготовката на атлетите е преминала много добре. Бяха събрани значителни средства да се подпомогне работата с атлетите на Спешъл Олимпикс, за което главната заслуга е на Ротари клуб. Проф. Антонио Антонов – генерален секретар на федерацията – е категоричен, че за хокея е голяма част включването му в Игрите на Спешъл Олимпикс и е голямо признание, че български отбор ще участва още в първото издание.  Професорът призова да се регулират отношенията на държавата с тези спортисти, така че да има целогодишно нормално финансиране за подготовката им с отделно перо в бюджетите на федерациите, ангажирани с каузата на Спешъл Олимпикс. Стоица Аргилашки от клуба по конен спорт „Конкур“ сподели, че програмата на ММС е насочена към спорта на хора с физически увреждания, докато тези с умствени проблеми остават извън фокуса на вниманието.Освен това, програмата е за 6 месеца и средствата са много малко, а България за четвърти път ще има участници в конния спорт на Световните Спешъл Олимпикс игри.

БФ Баскетбол вече 17 години работи със Спешъл Олимпикс, като генералният секретар на федерацията Филип Виденов е посланик на организацията още по време на състезателната му кариера. Днес националният треньор на отбора за Игрите проф. Мариана Борукова  се похвали, че възпитаниците й са първи в дивизия III на мини Европейското първенство. Освен, че смесеният отбор помага за по-доброто интегриране на спортистите с интелектуални затруднения, сега има възможност за подмладяване на отбора. Националният треньор по боче Марияна Бекярова отбеляза добрата подготовка на спортистите на базата в Добрич. За жалост, все още само в три града у нас има база за този спорт, който е изключително подходящ  и се радва на голям интерес от хората с интелектуални проблеми. Боче се играе на кортове без мрежа, по двама или по четирима с хвърляне на топки. Все още няма и федерация по боче, напомни Христозов.