Новият ансамбъл за втори път Отбор на месеца, Весела Димитрова с осми "Златен трикольор"

Новият ансамбъл за втори път Отбор на месеца, Весела Димитрова с осми "Златен трикольор"

Националният ансамбъл по художествена гимнастика днес получи за втори път специалната награда на Burnit Sunsystem за отбор на месеца, а старши треньорът Весела Димитрова прибави 8-ми „Златен трикольор“ от Пресклуб “България” към колекцията си за най-добър треньор. През май на Европейското първенство в Баку момичетата в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова спечелиха абсолютната титла на Стария континент, след като през септември 2022 г грабнаха златото в многобоя и на Световното първенство в София, което им осигури и олимпийска квота за Париж2024.  Вторият триумф на златните момичета в столицата на Азербайджан им донесе признанието на спортните медии в анкетата на пресклуб „България“  за май – 18 от общо 25 гласа. На второ място с 6 гласа е волейболният шампион при мъжете Нефтохимик Бургас, носителят на Купата на България по футбол Лудогорец е с 1 глас.  При треньорите Весела Димитрова води с 9 гласа, следвана от Марияна Памукова – личен треньор на Боряна Калейн, която стана абсолютна европейска шампионка в индивидуалната надпревара след 29 години пауза в историята на родната художествена гимнастика.   На трето място с 5 гласа се нарежда наставникът на ВК Нефтохимик Атанас Петров, следван от старши треньора на националния отбор на сабя  Ивайло Воденов.

„Първо, искам да благодаря за наградите, мисля, че момичетата все повече показват, че заслужават тези награди. Предстоят ни две Световни купи и Световно първенство през август, започнахме подготовка. Да, ще има промени в съчетанията за Световното, с цел повишаване на трудността и атрактивността. И в двете съчетания има промени. Сега имаме първо Чалъндж Къп в Клуж, след това Световна купа в Милано, двуседмичен лагер в Спортпалас и заминаване за Световното в края на август. Има някои технически промени, които биха повишили артистичността“, сподели най-напред след церемонията Весела Димитрова.

Старши треньорът подчерта, че ансамбъла го чака изключително тежко Световно първенство във Валенсия, Испания. Конкуренцията ще е много силна. Домакините ще имат пълна подкрепа от своята публика по трибуните, Испания стана трета на Европейското в Баку. „ Всички отбори от другите континенти като Бразилия, Япония, Китай, се готвят изключително сериозно. Те си имат и техните първенства. Следим тяхното развитие. Израел са изключително силен отбор.  Отборите, които все още нямат олимпийска квота наистина ще бъдат страхотно  подготвени. За това сега работим изключително много за подобряване на детайлите“, каза треньор №1 на България за 2022 г.

Весела Димитрова призна, че е пълна с идеи и момичетата ги приемат добре. Специалистката, която стъпи на Еверест в треньорската си кариера с олимпийската титла на предишния ансамбъл в Токио, днес разкри, че е мотивирана да го постига и с други състезателки, така че съхранява пламъка на професионалната страст.

„За мен е предизвикателство да мога не само с един отбор  а и с всеки следващ да постигам тези резултати. Сега съм като една навита пружина и не смея нито да прегоря, нито да се отпусна“, каза В. Димитрова. След световната и европейската титла сега огромното желание е момичетата да станат и олимпийски шампионки, заяви тя. На въпрос на БНТ дали се чувства Жозе Моуриньо в художествената гимнастика Весела Димитрова отговори: „Аз много харесвам работата на Жозе Моуриньо. Негов фен съм. Гледам неговата методика и следя доста от изявите му, но  не се чувствам по никакъв начин специална.“